dinsdag 29 november 2022
25.2 C
Paramaribo
8.9 C
Amsterdam
5
(1)

Een nieuwe archeologische site te Damboentong

lees ook ...

Hanna’s Lust Playground was cleaned by the Mofina move...

The Mofina movement has cleaned the playground at Hanna's Lust. This initiative was started in order to provide long-term assistance through a planned and methodical manner and to make sure that aid a...

Op 26 februari is er een archeologische vondst gedaan te Damboengtong- Saramacca op een landbouwperceel. De landbouwgrond bevindt zich op een schelprits. Stephen Fokké van Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname(SGES) en Irene Meulenberg van het ministerie van Wetenschap en Cultuur hebben bevestigd dat het om een archeologische vondst gaat. De nieuwe archeologische vindplaats”Damboentong-1” zoals de plek nu officieel heet is een nieuwe pre- Colombiaanse site waar inheemsen hebben gewoond.

Bewoners van het gebied stuiten af en toe op menselijke resten tijdens het planten. Er liggen aardewerk scherven, en stenen verspreid tussen de gewassen. Artefacten zijn uit hun context gehaald door de grondbewerking ten behoeve van de landbouw.  Al 50 jaar is dit gaande. Veel pre-columbiaanse aardewerk is op die manier niet meer in tact.

Cultuur directeur Roseline Daan en de districtscommissaris Sherin Bansi-Durga zijn op de hoogte gesteld en zij hebben hun medewerking toegezegd. Dit jaar nog zal men op een minder verstoord gedeelte van het perceel, onderzoek doen om informatie te verzamelen die nog in context is.

Er is medewerking gevraagd aan de bewoners van het gebied om opmerkelijke vondsten zoals botresten, inheems aardewerk  en meer door te geven aan het commissariaat. Zulke vondsten worden gedaan tijdens het bewerken van de grond. Contactgegevens van de vinder en foto’s van de artefacten zijn ook nodig. Deze gegevens kunnen dan doorgespeeld worden aan de Archeologische Dienst voor verder onderzoek.

Vóór de komst van de Europeanen werd de kustvlakte op hoger gelegen schelpritsen  bewoond door inheemsen.   Wie kennis draagt van zulke vondsten wordt gevraagd om contact te maken met het   “commissariaat of de Archeologische Dienst van het Directoraat Cultuur. Voor Suriname in het algemeen, maar meer nog voor Saramacca in het bijzonder, is het van belang om meer te weten te komen over de verschillende Inheemse culturen die de schelp- en zandritsen van Saramacca hebben bewoond, nog lang voordat Suriname een kolonie werd” zeggen Irene Meulenberg (Archeologische Dienst) en Stephen Fokké (Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname).

 

 

.

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameEen nieuwe archeologische site te Damboentong