Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Een kritische boodschap van de Surinaamse politica Audrey Christiaan

Geplaatst

op

Whatsapp Image 2020 08 06 At 18.27.09

Naar aanleiding van het feit dat velen tijdens de afgelopen regeerperiode, door de NDP bevoorrecht zijn geworden, vraagt Audrey Christiaan zich in gemoeden af, wat de ‘die-hard’ NDP-ers van Inheemse afkomst, gehad hebben. Audrey Christiaan is hoofdbestuurslid van de politieke vereniging “Partij voor Recht en Ontwikkeling (PRO)”. Zij brengt in herinnering dat er onder de inheemse groep zwaar campagne is gevoerd door de NDP.

In Sipaliwini, Marowijne en Para werden andere politieke partijen door de NDP-ers, bewust tegen gewerkt.
Onder de NDP campagne voerders, bevonden zich ondermeer kapiteins. Van deze kapiteins, is bekend dat zij niet het Inheems belang voor hebben. Christiaan benadrukt dat deze kapiteins het recht missen om te mogen spreken over het belang van de Inheemsen. Zij moeten volgens de politica, plaats maken voor zuivere zielen.

Dat Inheemsen vandaag aan de dag geen wezenlijk deel hebben in het machtscentrum, is aan hun te wijten.
Haar ferme boodschap naar alle inheemsen in Suriname luidt “als je wilt winnen ga je hard moeten zijn ook tegen je eigen mensen die jouw belang niet dienen”. Leiders worden volgens Christiaan gekozen om voor het algemeen belang op te komen. Het is volgens de politica nu de tijd om het kaf van de koren te scheiden.

Culturu.com

6 Reacties
6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Schluter
vrijdag 7 augustus 2020 01:17

Carline

Schluter
vrijdag 7 augustus 2020 01:19

Bewustwording, is het belangrijkste…

Nina
vrijdag 7 augustus 2020 14:17

Goed zo mevrouw Audrey Christiaan opo ding dong pakket ontvangers ai.Weg met de domme kaptings, dorpshoofden en lokale leiders die hun ziel aan de NDP dieven hebben verkocht.
Gewoon ontslaan en nieuwe betrouwbare mensen aanstellen.
Blijf de verraders bij naam noemen.
Straf die verraderlijke parasieten.

Wim
zaterdag 8 augustus 2020 11:52

Het narcistische karakter van de NDP is de bacterie waarmee alle aanhangers zijn besmet. Hebzucht, corruptie, machtswellust, liegen, bedriegen, bestelen….. enfin, ga zo maar door. Een door en door verziekte partij die is verworden tot een roversbende!

Celle
maandag 17 augustus 2020 13:56

Gelijk hebt u zijn alleen maar parasieten.ik ben geen inheemse maar overal ter wereld worden jullie achter gehouden en soms door je eigen mensen die gewoon profiteren en misbruik van maken ze moeten ook gewoon vervolgd worden

kamakong
maandag 17 augustus 2020 14:07

indianen waren schuw nu komen ze een beetje uit het bos naar de stad. en moeten meer van hun laten horen. hebben ze wel een politieke partij?Advertentie

Suriname

President Santokhi belooft ‘Veiligheid’

Geplaatst

op

President Chan Santokhi. Beeld Stvs

Op 29  september, de dag van de jaarrede, zei  president Santokhi  dat de  regering de controle op de naleving en handhaving van de openbare orde zal opvoeren om het veiligheidsgevoel van de burger te vergroten.

Veiligheid in buurten is voor het ministerie van Justitie en Politie  in de kustvlakte en in het binnenland een sleutelactiviteit. Het politiekorps wordt gestroomlijnd voor een slagvaardiger optreden. We versterken dit dienstjaar 2021 de afdelingen Narcoticabrigade en Fraude. Dat geldt ook voor het instituut buurtmanagement en de surveillance- en inlichtingendienst,” gaf de president aan bij het toespreken van zijn gehoor.

Culturu.com

Lees verder

Suriname

Psychiatrisch Centrum Suriname 125 jaar

Geplaatst

op

Pcs 2

Vandaag is het PCS honderd en vijfentwintig jaar oud. De bouw van het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) werd gestart op de plaats Wolffenbüttel in 1892.  De eerste patiënten werden op 01 oktober 1895 opgenomen. De inrichting heette toen “Inrichting ter Verpleging van Krankzinnigen te Wolffenbuttel”.

De inrichting ter Verpleging van Krankzinnigen te Wolffenbüttel is nu uitgegroeid tot een uitgebreid en modern alsook ISO-gecertificeerd kenniscentrum en is vandaag aan de dag een referentiekliniek op het gebied van geestelijke gezondheid, waar een ieder met psychische klachten terecht kan voor kwalitatief hoogwaardige geestelijke gezondheidszorg.

De psychiatrie in Suriname is jarenlang een taboeonderwerp geweest en mensen met psychische klachten werden om diverse redenen gestigmatiseerd, waardoor de drempel om hulp te zoeken heel hoog was. Hoewel er steeds meer mensen toestappen naar het PCS voor poliklinische hulp, blijkt uit het bevolkingsonderzoek van 2015 dat er nog steeds  een drempel is voor mensen die hulp zoeken voor depressie en angstklachten.

Om landelijk bereikbaar en toegankelijk te zijn voor een ieder in Suriname biedt het PCS via partnerschappen met de Regionale Gezondheidsdienst en Medische Zending op regelmatige basis de nodige psychische hulp aan de bewoners van de districten en personen in het (verre) binnenland.

Wat betreft opvangfaciliteiten is er ook vooruitgang geboekt de laatste tien jaren. Het Kinderpaviljoen werd in gebruik genomen en er werd meer gestalte gegeven aan de verslavingszorg via de Polikliniek verslavingszorg (voorheen Bureau Alcohol & Drugs) en de Detoxificatiekliniek. Verder werden enkele diensten en afdelingen opgezet ten behoeve van de zorg, zoals het Dagcentrum, de Spoedeisende Psychiatrie en recentelijk de afdeling Broki.

Vanwege de covid-19 pandemie moest ook de dienstverlening van het PCS aangepast worden aan de covid regels. Het personeel en de cliënten zullen vanwege deze bijzondere omstandigheid de hoogtepunten en ontwikkelingen die het PCS de afgelopen 125 jaar heeft doorstaan op sobere wijze herdenken. Ook zullen er enkele personen met een bijzondere staat van dienst en bijdrage aan de verdere ontwikkeling van PCS worden voorgedragen voor een presidentiële onderscheiding. – culturu.com

Lees verder

Meest gelezen