zondag 3 december 2023
31.6 C
Paramaribo
1.1 C
Amsterdam
3.4
(5)

Een docuserie over kennis boomkenner Frits van Troon

lees ook ...

SIVIS en FNV beginnen training over arbeidsomstandigheden in...

Het Scholingsinstituut voor de Vakbeweging in Suriname (SIVIS) en de Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) zijn vorige maand gestart met een "train the trainers"-programma over arbeidsomstandigheden...

Frits van Troon is de beste boskenner in Suriname. Woensdagavond werd deze 83-jarige een tiendelig project ‘Kibri a busi leki fa a busi e kibri yu’ van Amazone Conservation Team in samenwerking met Dominique Plouvier, gepresenteerd. Zijn ruime onmisbare kennis over het bos is vastgelegd. Deze docuseries ‘A walk through the forests with ‘oom Frits’ moet worden doorgegeven aan komende generaties, na een expeditie van twee jaar. Dit alles werd in aanwezigheid van Frits van Troon gepresenteerd in de Paramaribo Zoo.

Frits van Troon voelde zich zeer vereerd met dit project van het Amazone Conservation Team Suriname. “Die waardering die ze voor me hebben, is ‘lastig’ voor mij te verteren”, was zijn reactie. Hij benadrukte dat Suriname een “heel bijzonder land” is met zoveel verschillende soorten bomen. “De kennis van de natuur moeten we niet laten. Het moet blijven. Het is belangrijk voor de jongere generaties”, zegt de expert verder.

De docuserie ‘A walk through the forests with ‘oom Frits’ is een blijvende herinnering, en bruikbaar voor de wetenschap en het onderwijs. Troon’s kennis, en diens grote liefde voor het bos, kan hierdoor op een goede manier worden doorgegeven aan volgende generaties.

Mede-initiatiefnemer, Dominique Plouvier, van het project is ingenomen met het feit dat Troon’s kennis over de natuur in beeld en schrift na een zo’n expeditie van twee jaar is afgerond.

Plouvier: “Zijn kennis over bomen, planten, lianen, de verspreiding van de vruchten van het bos en zijn grote gevecht tegen de mensen die niet van het bos houden, is absoluut uniek. Hij verdient een groot respect.” De documentaires die de verschillende bostypes belichten duren elk ongeveer tien minuten.  Sponsoring komt van Suriname Conservation Foundation (SCF), DOB Ecology en ACT Suriname.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameEen docuserie over kennis boomkenner Frits van Troon