maandag 20 mei 2024
29 C
Paramaribo
17.7 C
Amsterdam
0
(0)

Een deel van het binnenland opent de schooldeuren

lees ook ...

De kinderen van het Boven-Suriname gebied kunnen vanaf 20 mei terug naar school. De overstromingen hebben het onderwijs in het gebied twee maanden gestagneerd. Er zijn nog enkele scholen onder water zoals het Tapanahonie- en Lawagebied en in Zuid-Suriname. Het grootste deel der leerkrachten vertrekt deze week wel naar hun post. Het is afhankelijk van de vliegmaatschappijen als  de scholen van Zuid-Suriname ook hetzelfde zullen doen.

De binnenlandbewoners schijnen nu genoeg te hebben van het feit, dat leerkrachten steeds naar de stad vertrekken bij hoogwaterstand. Kapitein Godfrey Adjako van Kaja Paati meldt dat dit een jaarlijks terugkerend verschijnsel is. “Sinds Covid-19 is het onderwijsproces alleen maar achteruit gegaan in het binnenland.” Hoofdkapitein Pavion Konoe van Semoisi zegt ook dat in 2006 het water  veel hoger was dan maart dit jaar.  Zelfs de Kapitein Mangoschool van het dorp  was  ondergelopen. Men bouwde toen een ‘gangasa’ kamp, waar de kinderen werden opgevangen.

 Schoolleiders van het achterland zijn het met elkaar eens, dat de onderbreking van het onderwijsproces heeft gezorgd voor achterstand. Het ministerie doet er alles aan om dit weg te werken. Turney de woordvoerder van Platform Binnenland gelooft dat de achterstanden ingehaald kunnen worden, als alle actoren gemotiveerd zijn. De woordvoerder wijst erop dat een aangepast uniform programma, en renovatie van de scholen en onderwijzerswoningen uitkomst kunnen bieden.

Enkele ouders overwegen om hun kinderen het komend schooljaar in Paramaribo in te schrijven, ter voorkoming van achterstanden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameEen deel van het binnenland opent de schooldeuren