woensdag 31 mei 2023
24.7 C
Paramaribo
11.5 C
Amsterdam
0
(0)

Een “consensus product” om goedkoop kapitaal aan te trekken

lees ook ...

Zangvogels in tandpastadozen op de luchthaven in beslag geno...

De politie heeft op 17 en 25 april in beslag genomen zangvogels ontvangen van de dienst ’s Lands Bosbeheer (LBB). De vogels werden in beslag genomen op de Johan Adolf Pengel International Airport waar...

De regering Santhoki/Brunswijk is met dertig stemmen voor en veertien tegen gemachtigd om een investeringsvennootschap op te richten. Het is de bedoeling dat de regering hiermee (fresh) kapitaal aantrekt om investeringsprojecten te financieren.

Bij de aanname van deze Machtigingswet waren er niet alleen vele verschillen tussen de oppositie en coalitie,  maar er was ook verschil van inzicht binnen de coalitie. Abop-  parlementarier Edward Belfort, heeft hierdoor niet deelgenomen aan de stemming.

Er is over deze kwestie geen eenheid binnen de coalitie. De scherpzinnigheid waarmee de coalitiepartners VHP, de ABOP/Pertjajah Luhur fractie en de NPS met elkaar zijn omgegaan, getuigd hiervan. Het was zelfs zo ernstig, dat de vice-president  ten aanzien van zijn fractie zijn machtspositie moest aanwenden om vóór de Machtigingswet te stemmen.

Uiteindelijk hebben de fracties in de coalitie hun stem gegeven aan de machtiging. Zij deden dit om de regering, die in een enorme zwakke financieel positie zit door de handelingen van de vorige regering te ondersteunen. Het land moet uit de situatie gered worden. Dit is door de coalitiepartners naar voren gebracht. President Santhoki vond de debatten constructief.  “De regering en het parlement hebben getoond in het belang van het land consensus te kunnen bereiken”  volgens hem. “We hebben een consensus product en zullen het daarmee moeten doen. Het is slechts een instrument dat in samenhang gezien moet worden met andere instrumenten om het land uit de crises te halen”, aldus Santokhi.

De oppositie stemde tegen de machtiging, omdat men vindt dat er teveel problemen zijn. In eerste instantie heeft de regering zonder medeweten van de coalitiepartners en het parlement  een naamloze vennootschap opgericht. Maatschappelijke instanties zijn niet betrokken geweest, en verder vind men dat er teveel onbeantwoorde vragen zijn. De oppositie  zegt, dat zij hebben willen meewerken. Zij hebben daarom een constructieve bijdrage geleverd.

Josafat Kanape van de Abop plaatste kritische kanttekeningen. Hij vind enkele aanpassingen in de Machtigingswet, gepleegd door de regering doorslaggevend voor het stemmen van de Abop. Het feit dat het parlement altijd eerst geraadpleegd moet worden bracht hij ook naar voren. De parlementariërs zijn het met elkaar eens, dat de behandeling geen schoonheidsprijs verdiende. Asiskumar van de VHP vindt het belangrijk  dat de regering een middel in handen heeft om het land uit de benarde positie te halen.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameEen "consensus product" om goedkoop kapitaal aan te trekken