donderdag 18 juli 2024
23.7 C
Paramaribo
17.3 C
Amsterdam
0
(0)

Economische groei door implementatie maatregelen

lees ook ...

DOE-vertegenwoordiger trekt lijst van A20 bij verkiezingen i...

Wanneer de algemene, vrije en geheime verkiezingen in mei 2025 worden gehouden, zal een vertegenwoordiger van de politieke partij Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) de lijst van Alternatief 2...

President Chandrikapersad Santokhi benadrukte in zijn toespraak tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Verenging van Economisten in Suriname (VES), op 24 januari 2022, dat de grootste uitdaging voor de komende periode is stimulering van de economische groei, zodat de inkomsten toenemen en de lonen omhooggaan. Daarnaast moet de inflatie beteugeld worden.

De regeringsleider gaf aan dat onze economie in 2020 in een contractie was, namelijk een negatieve groei van het BBP van 16 procent. In 2021 is dit volgens het IMF afgeremd naar een negatieve groei van 3,5 procent. Er is licht in de tunnel, het staatshoofd sprak van een positieve groei van 1,8 procent dit jaar. Voor de private investeringen en consumptie is hierbij een belangrijke rol weggelegd. “Ook duurzame overheidsinvesteringen zullen de toename van economische activiteit sterk ondersteunen”, zei het staatshoofd.

Naar zeggen van de president is de periode van plannen voorbij en gaat de regering nu werken aan de implementatie van de vele projecten en maatregelen. De regering heeft 12 trajecten voor de verdere verbetering van de sociaaleconomische situatie geïdentificeerd, waarvan een aantal ook al is uitgezet, namelijk: Herstelplan uitvoering, IMF-programma, Tripartiet Akkoord, NRA-traject strategisch plan, investerings- en ontwikkelingsprojecten, sociaal programma, Covid-19, management parastatalen, veiligheid, klimaatsverandering, integrale aanpak ontwikkeling binnenland en dienstverlening.

Het staatshoofd heeft aangegeven dat er voor elk van deze trajecten een onderraad wordt ingesteld, waarbij een cluster van ministeries betrokken zal zijn. Daaronder zullen technische teams worden ingesteld, die de uitvoering moeten voorbereiden en monitoren, .

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameEconomische groei door implementatie maatregelen