dinsdag 28 mei 2024
25 C
Paramaribo
18.5 C
Amsterdam
0
(0)

ECONOMISCHE CHAOS DOOR REGEERBELEID OP IMF BASIS

lees ook ...

De PALU spreekt haar ernstige zorgen uit over de recente ontwaarding van de Surinaamse Dollar. Het regeerbeleid lijkt volledig vast te lopen en de regering lijkt ook de greep op de Surinaamse economie te zijn kwijtgeraakt. Deze chaos is ontstaan, omdat de regering haar beleid volledig heeft opgehangen aan het IMF-programma. Bovendien trekken de ondeskundigheid en het corrupte beleid van ‘friends and family beleidsmakers’ het Surinaamse volk in een moeras van chaos, armoede en wanhoop.

CBVS KLUTS KWIJT
De Centrale Bank van Suriname is al weken de kluts kwijt. In een persconferentie werd dit zelfs toegegeven en konden de monetaire deskundigen geen enkele verklaring geven over de verdere ontwaarding van de SRD. De door het IMF voorgeschreven Open Markt Operaties (OMOs) was klakkeloos door de CBvS uitgevoerd terwijl het overduidelijk was dat slechts de banken en verzekeraars bevoordeeld werden met honderden miljoenen SRDs aan rente. De PALU sprak zelfs over een bewuste benadeling van de Staat en daarmee de hele samenleving. De banken en verzekeraars zijn verrijkt met publieke gelden zonder dat ze er zelfs maar iets voor hoefden te doen. En zoals verwacht zijn het dezelfde miljoenen SRDs die als rente in de samenleving zijn gepompt die nu de verdere ontwaarding van de SRD lijken te stimuleren.

NOG MEER OMOS?
Nu is de SRD in een neerwaartse spiraal terecht gekomen zonder dat de twee monetaire autoriteiten, de minister van Financiën en de Governor van de CBvS, daar vat op hebben. De financiële chaos lijkt compleet terwijl de regering aan de leiband van het IMF loopt. Wat moet de regering nu doen? Heronderhandelen met het IMF? Nieuwe targets vaststellen met het IMF? Om nog meer OMOs uit te voeren?

EIGEN OPTIES EN MOGELIJKHEDEN
Met de recente monetaire ontwikkelingen wordt de PALU versterkt in haar standpunt dat de regering te weinig gebruik maakt van de eigen financiële opties en mogelijkheden. Door gebruik te maken van “het eigen kunnen” zijn in het verleden winstgevende industrieën als Staatsolie en productiebedrijven in de rijstsector ontstaan. De Surinaamse economie heeft in de afgelopen decennia het meest van deze eigen bedrijven geprofiteerd. De PALU is van mening dat Suriname nu een betere uitgangspositie heeft waarbij de Surinaamse burgers momenteel bijna US$2 miljard hebben gespaard bij de particuliere banken. Waar blijven de maatregelen om de Surinaamse burger aantrekkelijke productieprojecten aan te bieden om in te investeren? Waar blijven de maatregelen om een nationaal investeringsfonds op te zetten waaraan door de Surinaamse spaarder  kan worden deelgenomen met een aantrekkelijke rente? Waarom worden slechts buitenlandse bedrijven bevoordeelt met belastingvoordelen, terwijl het bedje te spreiden voor de eigen Surinaamse investeerder bijna een onmogelijke opgave lijkt te zijn voor opeenvolgende regeringen?

HET KAN ANDERS
De situatie waarbij alles opgehangen is aan het IMF-programma is een zeer zorgelijk uitgangspunt waarbij het volk het gelag betaalt voor dit wanbeleid. De regering lijkt in het nauw te zijn gedreven door haar eigen ondeskundige keuzen. De PALU kijkt daarom met grote argwaan hoe de regering zal omgaan met de Final Investment Decision (FID) van de oliemaatschappijen in verband met de oliewinning voor onze kust. Met de corrupte en ondeskundige reputatie die deze regering de afgelopen twee jaren heeft opgebouwd beloven deze onderhandelingen niet veel goeds voor het Surinaamse volk. Het is nog steeds niet te laat om het beleid om te gooien. Maar daarvoor moet de regering met de President voorop wel het inzicht en besef hebben dat het kan, maar zeker ook dat het anders moet.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameECONOMISCHE CHAOS DOOR REGEERBELEID OP IMF BASIS