woensdag 21 februari 2024
23 C
Paramaribo
9.2 C
Amsterdam
5
(2)

Economie Suriname herstelt volgens president Santokhi

lees ook ...

President Chandrikapersad Santokhi heeft dinsdag in De Nationale Assemblee (DNA) laten weten dat de meeste doelen die de regering had gesteld in het herstelplan zijn gehaald. Santokhi gaf aan dat de internationale reserve van Suriname, die op een dieptepunt van nul lag, inmiddels ver boven de 1 miljard Amerikaanse dollar is.

Ook de importdekking, die op nul weken stond, is nu gestegen naar zeven maanden. Het begrotingstekort is teruggebracht van 19 procent naar iets meer dan 4 procent, wat dichtbij de internationale norm ligt.

De economische groei, die ver onder de nul procent lag, is nu op weg naar 2,3 procent, aldus Santokhi. De inflatie, die ruim 65 procent was, is teruggebracht naar 40 procent. De IMF-missie heeft zelfs voorspeld dat Suriname richting 17 procent gaat.

De schuldpositie van Suriname in relatie tot het bruto binnenlands product (bbp) is verbeterd van 150 procent naar 119 procent. De regering heeft schuldherschikkingen bereikt met zware commerciële leningen, de Wereldbank, IDB en het IMF. Ook met India en de Paris Club zijn al herschikkingen bereikt. Verwacht wordt dat er ook met China een vergelijk komt.

Santokhi benadrukt dat Suriname tegelijkertijd zijn schulden blijft betalen. De Centrale Bank van Suriname (ruim SRD 9 miljard) en ondernemers moeten ook betaald worden.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameEconomie Suriname herstelt volgens president Santokhi