dinsdag 28 november 2023
27.3 C
Paramaribo
4.2 C
Amsterdam
0
(0)

EAS en SEC organiseren 3-daags energie forum

lees ook ...

Caricom biedt steun aan Suriname na goudmijnramp

De Caribische Gemeenschap (Caricom) heeft haar bereidheid uitgesproken om volledige steun te verlenen aan Suriname in de nasleep van de ramp die zich op maandag heeft voorgedaan op de goudconcessie va...

De Energie Autoriteit Suriname EAS en de Suriname Energy Chamber SEC hebben een  Public Private Partnership gesloten met elkaar, dat moet zorgen voor draagvlak in de private en de publieke sector ten behoeve van het ontwikkelen en implementeren van beleid voor energie en energie transitie.

In verband hiermee wordt er een Regional and Suriname Renewable Energy Forum gehouden in de ballroom van Torarica op 29, 30 november en 01 december 2022. Dit event is bedoeld voor bedrijven, professionals, studenten, NGO’s en mensen die vooral bezig zijn met onderzoek en actief zijn in de energiesector. Verder wordt dit forum georganiseerd om ideeën en informatie uit te wisselen om te komen tot duurzame energietechnologie en modellen voor ons land alsook de ontwikkelingen en uitdagingen aankaarten op dit gebied en waar er ondersteuning nodig is.

Met het Regional and Suriname Renewable Energy Forum willen de EAS en SEC ook bereiken dat de private en publieke initiatieven beter op elkaar afgestemd zijn. Inmiddels zijn er door de overheid reeds stappen hiertoe genomen.

Het forum wordt in deze periode gehouden omdat het dan samen valt met de CARICOM Energy Month en om mensen bewust te maken hoe belangerijk energie is, daar het onderdeel vormt van ons dagelijks leven. Dit forum bied de mogelijkheid om te kijken naar zaken die goed lopen en te ontdekken waar de obstakels liggen.

De energiesector in Suriname bestaat voor 50 procent uit energie die komt van de hydrofacilities of anders gezegd de Afobakkadam. De rest wordt opgewekt middels generatoren die gebruik maken van HFO en Diesel die door Staatsolie wordt aangeleverd. Er is dan sprake van een 50- 50 situatie. Tijdens extreme regenval kan er meer gehaald worden uit de dam en bij droogte onstaat er een periode waar er niet zoveel electriciteit opgewekt kan worden.

Tevens heeft Suriname ongeveer 200 dorpen in het binnenland die 1x 24 uur voorzien willen worden van stroom door de EAS en SEC. Dat betekent dat de overheid als initiatiefnemer de projecten gaat initiëren. De private sector zal daar ook op inspelen. Het enige probleem waarmee de private sector zit is gebrek aan geld. Er zullen samen met internationale en financiële organisaties alsook lokale banken mogelijkheden bekeken worden voor financiering.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameEAS en SEC organiseren 3-daags energie forum