Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (Biza) is van oordeel dat duurzame armoedebestrijding structureel kan worden aangepakt middels het opzetten van een Solidariteitsfonds. De stichting Ichlas uit Nederland heeft daarom onlangs een lezing gehouden te Sana Budaya met als titel: ‘Solidariteitsfonds vanuit cultuur en religie.’
Somohardjo was ingenomen met dit initiatief van de Surinaamse diaspora met een Javaanse achtergrond. Welvaart en welzijn kunnen volgens hem voor iedereen bereikt worden bij een goede samenwerking tussen de publieke en private sector. Samenbundeling is hierbij essentieel, benadrukte hij.
De aanleiding voor deze lezing, was het afronden van sociale projecten het afgelopen jaar in Suriname. Deze projecten zijn middels donaties en vrijwilligerswerk van de Surinaamse Diaspora in Nederland gerealiseerd. De basis voor het succes hiervan was het gebruikmaken van de inzichten vanuit de cultuur; het zogenaamde Gotong Royong gedachte en vanuit de religie/Islam oftewel Sadaqah Jariyah. Voor noodhulpprojecten werd ruim 70.000 euro’s opgehaald.
Tijdens de presentaties is onder andere ingegaan op de ervaring en kennis vanuit de praktijk over het bieden van hulp aan projecten door middel van donaties vanuit de gemeenschap. Volgens de voorzitter van Rukun Islam Den Haag wordt de bundeling van de Javanen ongeacht religie en cultuur vooropgesteld.
“Vertrouwen is de basis. De juiste intentie moet bij onszelf beginnen tot welslagen van dit geheel”, benadrukt Kromosetiko. Trustbank Amanah is een belangrijke partner in het opzetten van dit Solidariteitsfonds.