dinsdag 7 februari 2023
25.5 C
Paramaribo
0.3 C
Amsterdam
5
(1)

Duizenden gingen naar Pagara-estafette binnenstad

lees ook ...

Hoopvolle handreiking Actiegroep Slavernijmonument naar NCS ...

Geïnitieerd door het Nationaal Comite Slavernijverleden (NCS) is er een ontmoeting en overleg geweest tussen de Actiegroep Slavernijmonument onder leiding van Iwan Wijngaarde, de opdrachtgever van het...

In Paramaribo werd al dagen door verscillende groepen Owru Yari gevierd. De hoogtepunt was gisteren tijdens de pagara-estafette. Duizenden Surinamers uit binnen- en buitenland waren vertegenwoordigd, alsook buitenlanders.  Het feest is op gepaste wijze gevierd. De pandemie heeft dit twee jaar lang kunnen beletten. “Hier is het feestje” zong men uit volle borst mee. Veel werd zoveel mogelijk vastgelegd op de smartphone. Podia zorgden voor een goede muzikale begeleiding.

Enkele straten waren afgesloten voor het verkeer. Rond 10 uur werd het ‘pagaragebied’ met als ‘centrum’ de Domineestraat aangedaan. Sommigen voor namenvoor de estafette, aan de  Waterkant  een wasi, met een kalebas -gevuld met heerlijk geurend water uit een kappa.

Bij de pagara-estafette was een deel van het publiek weer als gehypnotiseerd geraakt. Filmende smartphones -ondanks de dikke rook, rondvliegende stukjes vuurwerk en het oorverdovend geluid- werden de meterslange pagara’s tot de laatste schot vastgelegd. Daarna werd het geheel bekroond met een kreet. De ordediensten waren goed zichtbaar, en hebben goed werk verricht.  Veiligheid tijdens het afschieten was prioriteit, en dat nam men heel serieus.

Meezingen en meezwingen ging spontaan. Sommigen gingen zelfs ‘een beetje kaboela’. Velen  hebben hun eigen eten en drinken meegenomen om de kosten te drukken.  Meer drank, ging mee voor eigen consumptie of om te delen met andere feestvierenden. Grote en kleine ‘ijsboxen’ rolden mee van de ene naar de andere feestlocatie. De feestvreugde duurde tot 18.00 uur. Stichting Owru Yari Fest mag terugzien op een geslaagde activiteit.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDuizenden gingen naar Pagara-estafette binnenstad