dinsdag 7 februari 2023
25.2 C
Paramaribo
3.1 C
Amsterdam
4
(1)

Duidelijkheid vereist van overeenkomst Deens bedrijf en Suriname

lees ook ...

Japanse niet-residerende ambassadeur bezoekt Suriname

De ambassadeur Japan, Yutaka Matsubara, die in Port of Spain resideert, heeft op donderdag 02 februari jongstleden een beleefdheidsbezoek gebracht aan minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt...

De overeenkomst tussen de regering van Suriname en het Deense energiebedrijf Hybrid Power System Group (HPSG) roept vraagtekens op bij de gemeenschap. Het bedrijf zal de bouw van een waterstofcentrale in ons land financieren en monitoren. Nu blijkt dat er nauwelijks informatie over dit bedrijf op het internet te vinden is.

Albert Ramdin de minister van Buitenlandse zaken Internationale Business en Samenwerking zegt dat wij bij het aangaan van overeenkomsten moeten  letten op deze drie fases; de intakefase, het voorstel aan de ministers en de juridische aspecten.

Carl Breeveld van de politieke partij DOE zegt desgevraagd dat het laatstgenoemde vooral niet vergeten mag worden. “Dit is te mooi om waar te zijn, het lijkt wel een sprookje. Het is belangrijk, dat er door de regering klaarheid wordt gebracht in deze niet transparante overeenkomst. Er moet breedvoerig worden nagegaan, wat de status van het bedrijf is.”  Hij zegt dat het altijd raadzaam is om na te gaan welke positieve achtergronden een bedrijf heeft, voordat er een overeenkomst wordt getekend. De politicus vindt dat Suriname  het zich niet kan permitteren,  om nog meer achteruit te gaan bij het National Risk Assesment(NRA).  “We hebben reeds een vervelende positie bij het NRA-rapport en met zulke bedrijven waarvan er bijna niets te vinden is in zee gaan, kan het best vervelend zijn. De BuZa-minister kan een mondvol hebben over juridische aspecten, maar ziet die zelf over het hoofd.” Hij roept de regering op om meer informatie te verschaffen over deze zaak. “Indien er geruchten rondom deze overeenkomst zijn, moeten die door de regering ontkracht worden. Duidelijkheid is hier vereist, daarom heeft deze regering openbaarheid van bestuur beloofd”, vervolgt Breeveld. Verder raad hij de regering af om door onduidelijke handelingen het land in een avontuur te storten.

Angelic de Castilho zegt aan de pers, dat er transparantie over zowel het Deens bedrijf als het uit te voeren project moet komen. “We keuren niet alles af, maar gezien de informatie nieuw is, rijzen tal van vragen. Deze vragen zou de overheid kunnen voorkomen, als elk nieuw besluit juist gepresenteerd wordt aan de samenleving.” De politica adviseert ook dat de regering voortaan grondig onderhandeld, voordat zij iets bekendmaakt.  “De regering heeft nu bijvoorbeeld nog niet bestudeerd als het nog uit te voeren project nadelige gevolgen kan hebben voor het milieu. Wat als nu blijkt, dat de stoffen die vrij zullen komen, niet milieuvriendelijk zijn? De regering moet aan haar communicatie skills werken. Dit wordt te vaak over het hoofd gezien.” volgens de politica. Delen van het project lijken wel “gouden bergen” voegt zij toe.

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDuidelijkheid vereist van overeenkomst Deens bedrijf en Suriname