Er was maandag bij het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) een enorme toeloop van personen, die zich lieten testen op het coronavirus. De drukte was zodanig, dat de poort naar de swabunit moest worden gesloten, omdat er te veel mensen waren. “Je zou clustering krijgen en dan zijn wij debet aan de verspreiding op locatie en dat willen wij niet. We doen het een beetje gecontroleerd,” zegt BOG-arts Vern Nanhoe.
Vanaf eind december is het aantal positieve gevallen in het land gestegen. Mensen hebben zich volgens hem enorm uitgeleefd de afgelopen maand en sommigen hebben nu ziekteverschijnselen, waardoor zij zich laten testen om te weten of zij besmet zijn met het Covid-19-virus of niet.
Veel mensen gaan swabben of doen zelftesten thuis, die niet worden doorgespeeld aan het BOG. Nanhoe spreekt van een minpunt, omdat je minder personen dan in kaart hebt. De cijfers van het aantal positieven dat dagelijks wordt gepresenteerd ligt volgens hem in feite hoger.
Anticiperend op de drukte is er met meer personeel dan normaal het geval is gewerkt maandag, zodat de werkzaamheden een vlot verloop hadden. Toch moest op een gegeven moment de poort worden gesloten om clustering te voorkomen.
Uit observatie van de BOG-arts blijkt dat er nu meer jongeren besmet zijn geraakt. Die groep is ook groter geweest bij het testen. Wat ook opvalt, is dat er personen zijn die voor de tweede keer zijn besmet met het virus. Vooral jongeren hebben zich in december uitgeleefd en de oudere mensen hebben zich beter gedragen, merkt hij op.
Over de omicronvariant is er nog geen informatie. Tot voor kort was de deltavariant dominant. Nanhoe roept de gemeenschap op om zich te laten inenten tegen het Covid-virus, omdat vaccinatie toch beschermt tegen de omicronvariant.
Naast het BOG kunnen personen ook naar de RGD-poliklinieken om zich te laten vaccineren. Verder benadrukte hij om de MoHaNa-regels in acht te blijven nemen, want die bieden de eerste bescherming.