woensdag 8 februari 2023
24.4 C
Paramaribo
-1.3 C
Amsterdam
0
(0)

‘Droge Tijd Campagne’ van de Brandweer

lees ook ...

St. Vincentius heeft nieuwe behandelkamer voor bloedkanker

Op 4 februari, Wereld Kankerdag opende het Sint Vincentius Ziekenhuis een nieuwe behandelkamer voor bloedkanker, met rustgevende muurschilderingen. Op die dag stond men stil bij de impact van deze zie...

De droge tijd is aangebroken. Tijd voor het Korps Brandweer Suriname (KBS) om de Droge Tijd Campagne te starten. Het sein daartoe is gegeven door Districtscommissaris Ricardo Bhola van Paramaribo Noord-Oost. Het doel van de campagne is om het probleem van gras- en vuilverbranding te minimaliseren. De kick-off vond plaats op woensdag 15 september op het Mayaproject in Paramaribo Noord.

DC Bhola zei in zijn toespraak dat als wij als samenleving onverantwoordelijk en onzorgvuldig omgaan met vuil dat gevolgen zal hebben voor onze gezondheid. De districtsvader is de mening toegedaan dat het verbranden van gras, huisvuil en plastic kan maken dat er schadelijke giftstoffen vrijkomen, hetgeen ervoor kan zorgen dat de gezondheid van de gemeenschap ondermijnd wordt. Hij doet daarom en dringend beroep naar de gemeenschap toe om ervoor te zorgen dat het verbranden van vuil in het openbaar te voorkomen.

Een structureel beleid zal ervoor zorgen dat er met de wet in de hand opgetreden zal worden in samenhang met de bestuursdienst en de politie. Volgens de burgervader zullen fikse boetes als ook hechtenis volgen bij het naleven van de maatregelen. Van het commissariaat uit zal er een drone geschonken worden die vanuit de lucht de gebieden kan bewaken. Maar er zal ook een ernstige waarschuwing gestuurd worden naar de projectontwikkelaars voor het branden van vuil op de verkavelingsprojecten.

Volgens het KBS vormt deze periode in het jaar steeds weer een uitdaging voor de organisatie. Gemiddeld worden er landelijk per jaar tussen de 1500 en 2000 meldingen van gras- en vuilverbrandingen geregistreerd waarop de brandweer moet antwoorden. Een heel groot deel van deze branden wordt al dan niet moedwillig aangestoken. Door de hoge frequentie van deze meldingen, komt de inzet van de brandweer vaker onder druk te staan. Brandweerzorg is overheidszorg, maar de gemeenschap heeft een zeer belangrijke rol hierin te vervullen door eigen verantwoordelijkheid in dit kader in te nemen.

Gras- en vuilverbrandingen hebben niet alleen aspecten van brandveiligheid, maar ook milieu en gezondheid issues gaan met dit vraagstuk gepaard. Sommige woongebieden hebben tijdens afgelopen droge tijd seizoenen, dagen te kampen gehad met zware vormen van rookoverlast ten gevolge van grasbranden. Met deze activiteit wil het KBS samen met de gemeenschap het aantal meldingen van gras- en vuilverbrandingen tegengaan.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSuriname'Droge Tijd Campagne' van de Brandweer