dinsdag 31 januari 2023
22.7 C
Paramaribo
6.3 C
Amsterdam
3
(1)

Drinkwater uit de kraan voor dorp Boslanti

lees ook ...

President Santokhi op receptie Canadese missie in Suriname

President Chandrikapersad Santokhi was op donderdag 26 januari 2023 aanwezig bij een receptie van de Canadese missie in Suriname. Het staatshoofd gaf daarbij aan zeer ingenomen te zijn met de sterke s...

In het Dorp Boslanti  aan de boven Saramacca werd er op 5 december een oppervlakte waterzuiveringsinstallatie in gebruik genomen. Ministers  Gracia Emanuël van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS),  minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) en district commissaris Walter Bonjaski waren daarbij aanwezig.

Minister Emanuel zei dat Anno 2020 schoon drinkwater uit de kraan geen luxe meer mag zijn voor onze Surinamers. “Als regering hebben wij de plicht om ervoor te zorgen dat alle landgenoten kunnen genieten van de nutsvoorzieningen”. Minister Emanuel gaf aan dat er sprake van ontwikkeling is op het regionale vlak. Zij kon dat zeggen  omdat zij zelf uit het dorp afkomstig is. “Na dja mi kumba té beri”, zei de ROS minister. Ze gaf ook aan dat er altijd een risico is  dat het water van de rivier vervuild is door goudactiviteiten  en dat het daarom erg belangrijk is dat de bewoners van het gebied gezond en schoon drinkwater krijgen. “Ik kreeg altijd een onprettig gevoel wanneer er geen schoon drinkwater uit de kraan kwam. Vandaag hoort dit tot het verleden. Gaat u zorgvuldig er mee om zodat u altijd schoon drinkwater in uw huis kan hebben.”, zei de minister van Regionale Ontwikkeling en Sport.

Het project werd gefinancierd uit middelen van de Belgische overheid die  zevenhonderdduizend Euro bijdroeg voor de installatie van vijf waterzuiveringssystemen. De uitvoering van het project lag in handen van het Belgisch bedrijf BOSAQ, dat de installatie voor de watervoorziening opzette. De kosten voor onderhoud, distributie en randvoorzieningen moet de Surinaamse overheid bekostigen. Indien dit model goed wordt bevonden zal de regering meer van deze systemen laten installeren.

Minister Abiamofo van NH zei over de installatie dat die de capaciteit heeft om ook de omliggende dorpen van drinkwater te kunnen voorzien. Het ligt in het vooruitzicht dat het ministerie een waterleidingnetwerk zal aanleggen, zodat de overige dorpen ook kunnen beschikken over schoon en veilig drinkwater.

Uit hoofde van de sustainable development goal 6 van de United Nations waaraan Suriname zich gecommiteerd heeft, streeft de regering ernaar dat iedere Surinamer toegang zal hebben tot schoon en veilig drinkwater.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDrinkwater uit de kraan voor dorp Boslanti