Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Drie politieke visies

Geplaatst

op

blank

Op de Nickeriaanse televisie zijn eerder deze week drie politieke partijen, de SPA, de HVB en A20, gevraagd om hun mening te geven over het beleid van de huidige regering, vervat in drie stellingen.

Stelling 1: Het slecht economisch beleid van de huidige regeercoalitie bestaande uit de NDP, BEP en HVB en de tot nu toe ongestrafte  corruptieve handelingen,  hebben ervoor gezorgd dat mensen nu aankijken tegen een USD koers van SRD 17,00 – SRD 20,00. Hierdoor vliegen de prijzen  in de winkels de pan uit en de  koopkracht van de consument blijft maar minder worden. De situatie wordt voor grote delen van het volk steeds onoverzichtelijker. Deze onkunde wordt door de regering verbloemd door het uitdelen van pakketten en het afschuiven van de schuld voor de hoge koers op hebzuchtige cambiohouders. Niemand die na 25 mei 2020 in de regering  komt zal deze situatie kunnen oplossen . Dus laat de veroorzakers dit maar doen.

Reactie SPA: Het is niet waar dat niemand die na 25 mei komt dit zal kunnen oplossen. De wet controle valutaverkeer en transactiekantoren moest een positief effect hebben op de koers. Thans zijn er vier koersen: van de CBvS, van de algemene banken, van de cambio en van de straat. De prijzen vliegen de pan uit. Dit kan zo niet. Het ministerie van Handel & Industrie zou de controle moeten doen op de prijzen. Waar blijven zij nu? Er drukt tevens een grote schuldenlast op de economie. Na de verkiezingen zal de SPA gesprekken voeren met alle schuldeisers in binnen- en buitenland over uitstel van betaling van rente en aflossing en lange termijn kredieten. Het overheidsapparaat zal worden gesaneerd door verzelfstandiging van delen ervan. Klein ondernemerschap zal worden gestimuleerd.

Reactie A20: Niet mee eens dat de veroorzakers het moeten oplossen. Toen de huidige regering overnam was de koers laag. De koers stijgt thans door slecht bestuur. De financiële middelen die beschikbaar zijn moeten worden gebudgetteerd. Geld moet niet worden gebruikt voor projekten die geen terugverdien capaciteit hebben. Als de uitgaven en de inkomsten niet op elkaar kunnen worden afgestemd zal men het niet trekken. Het volk voelt het nu door stijgende prijzen met koersen van SRD 20,00 op de rekken en SRD 25,00 aan de kassa. A20 zal de schulden eerst evalueren en vervolgens met de schuldeisers praten. Bestaande produktiebedrijven zullen worden ondersteund. De stijgende koers is irritant voor ondernemers. Het ministerie van HI is nergens in beeld.

Reactie HVB: We zitten in de coalitie, maar hebben dit ook niet gewild. Wij keuren het ook af. De economie is dalende  als gevolg van menselijk falen. Niemand moet ongestraft blijven dat kan niet.  Economie hou je in balans door import en export. Wageningen, Bruynzeel en Mariënburg zijn allemaal ook zo kapot gegaan. Een ijsfabriek in Nickerie kan ook niet draaiende worden gehouden. Er moeten wetten komen om de procureur-generaal en het Openbaar Ministerie makkelijk in staat te stellen om mensen te vervolgen. Indien zaken ongestraft blijven, zullen deze zich herhalen. Zolang politici binnen de regering niet het besef hebben dat het volk niet verdiend wat er vandaag de dag gebeurt, zal er niets veranderen. De rol van het ministerie van HI is niet zichtbaar. Leningen op leningen is kunstmatige ontwikkeling.

Stelling 2:  Afgezien van de gevolgen van de Covid-19 pandemie is er in Suriname een grote mate van werkloosheid, welke opgelost wordt door vooral bij komende  verkiezingen veel ambtenaren in dienst te nemen. Vooral door het feit dat vele belangrijke posities door onkundige loyalisten worden ingenomen kunnen jongeren die afstuderen geen goede baan vinden. In Nickerie zijn er ook geen banen voor hoger opgeleid kader, omdat bedrijven weigeren om dit kader goed te betalen. Anderen vinden dat de overheid moet zorgen voor banen. Aannemen van ambtenaren rond de verkiezingen is niet nieuw. Er is zoveel werk in ons land maar Surinamers zijn lui. Dus moet Suriname het doen met gastarbeiders.

Reactie SPA: Kort rond de verkiezingen worden er een aantal mensen in dienst genomen. Bij het bacovenbedrijf FAI bijvoorbeeld zijn er veel mensen weggegaan en in overheidsdienst getreden. Nu hoor je over bananenexport naar Barbados en Trinidad. Als de export groter moet zijn heb je straks geen arbeiders  hiervoor. Op deze manier creëert men werkgelegenheid voor ‘anderen’. Het overheidsapparaat is een waterhoofd. De nieuwe regering zal dit moeten oplossen. Je kan weliswaar geen mensen op straat zetten. Mensen die dicht bij de pensioengerechtigde leeftijd zijn of de leeftijd van 55 jaar hebben met 35 dienstjaren kunnen alvast gevraagd worden om af te zwaaien. In kleine ruimtes van de overheid werken er veels te veel mensen. De vraag rijst welke taak deze allemaal te vervullen hebben.

Reactie A20: De werkloosheid is groot, maar Surinamers zijn niet lui. Suinamers hebben veel potentie. Kijk naar wat ze in het buitenland presteren. Ze zijn innovatief en creatief, maar ondernemerschap wordt niet ondersteund. Als bedrijf moet je ook concurreren met importprodukten en dan ben je niet in staat om personeel/kader te betalen.  Micro- en kleine ondernemers heb je bijna niet meer. Vroeger, in de jaren negentig, zaten ook de leerkrachten in de rijstbouw. De sector draaide goed. Nu is het niet zo dus wordt men aangeleerd om een baan bij de overheid te zoeken. Men zou zich moeten registreren bij het Ministerie van Arbeid en deze zou moeten aangeven hoeveel mensen naar werk zoeken. Tot nog toe heeft dit nooit zo gewerkt.  

Reactie HVB: Surinamers zijn niet lui. Kijk naar wat onze voorouders van Suriname hebben gemaakt. Kleine ondernemers zijn  niet geholpen door het Agrarisch Krediet Fonds (AKF). De kapitalisten wel. Kader wordt niet in dienst genomen. Dit heeft de politiek gedaan. HVB staat voor de juiste man op de juiste plaats. Gebeurt dit niet dan brengt het demotivatie en achteruitgang. HVB geeft af op de coalitie. Bacovenpolder is door de politiek vernietigd. Bacovenpolder was een grote werkgever. Prins Bernhard polder kon ook veel arbeiders voorzien van werk. HVB wil deze polders in leven houden. Wageningen is zo ook door politiek kapot gemaakt.

Stelling 3: Er is in de afgelopen 10 jaar veel gedaan aan milieu bescherming middels aanname van een milieuraamwet, het opzetten van een speciale milieuafdeling op het kabinet van de president en de vele conferenties over het milieu, merendeels het bos Hoe kijken de politieke partijen naar de export van rondhout, de skalians die in grootte en aantal toenemen en het nog steeds niet kunnen geraken tot een beheersorgaan voor het Bigi Pan gebied en het plastiek afval dat ons nog steeds lijkt te wurgen.

Reactie SPA: Er moet bijzondere aandacht zijn voor bescherming van het milieu. De Milieuwet is niet afgekondigd, dus er kan niets mee gedaan worden. Afval en milieuvervuiling is een zorg. Er zijn twee vuilstortplaatsen in Nickerie, bij Southdrain en langs de rivier. Langs de rivier loopt bij vloed onder water en als het water zich terugtrekt, neemt het alle rommel mee. Afval van de huishoudens moet worden gescheiden en de vuilstortplaatsen moeten ook zo worden ingericht. Kafverbranding is een ander probleem. Bij de verbranding ervan komt CO2 vrij en als het blijft staan komt er methaangas vrij. Beide zijn broeikasgassen en dus schadelijk voor het milieu. Boeren moeten worden betaald om het te centraal te dumpen. Nu wordt het her en der gedumpt. 

Reactie A20: Een wet aannemen, afkondigen en uitvoeren zijn drie verschillende dingen. De skalians vervuilen het water met kwik en men eet de vissen. Rondhout moet in Suriname worden verwerkt om arbeidsplaatsen te creëren.  Hout wordt gekapt en er is geen toezicht op hoeveel er gekapt wordt.  De takken die blijven liggen zijn ook geld waard. Surinamers zijn zich niet bewust van de waarde. Keukenafval moet worden gescheiden. Binnen A20 is de vakkundigheid er om kookgas hiervan te produceren.  

Reactie HVB: Er zijn teveel conferenties en er wordt te weinig gedaan. We moeten een president krijgen die geen belangen van anderen dient, getuige wat in de hout- en goud sector gebeurt. Bigi Pan en het bos zijn natuurlijke hulpbronnen. Politici hebben er geen werk van gemaakt dat Surinamers de voordelen ervan kunnen genieten.

Culturu.com

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

Crèches en peuterscholen in Suriname mogen deuren vanaf 1 juni weer openen

Geplaatst

op

Angela Salmo, Directeur Sociale Zaken. Foto Nii

Crèches en peuterscholen hebben toestemming gekregen om vanaf 1 juni hun deuren weer open te doen. Deze mededeling heeft de directeur van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo), Angela Salmo, gisteren gedaan tijdens de COVID-19-persupdate.

De toestemming wordt verleend met goedkeuring van het ministerie van Volksgezondheid, dat ook de veiligheidsregels waaraan de opvanginstellingen zich moeten houden, heeft opgesteld. De Sozavo- directeur benadrukt dat er specifieke veiligheidsregels zullen gelden die door de crèches en peuterscholen moeten worden nageleefd. Vanaf 1 juni mogen personen in tehuizen en andere opvanginstellingen weer bezoek ontvangen.

Salmo zei verder dat de financiële ondersteuning aan crèchehouders en crèchemedewerkers onverkort doorgaat. Registratie vindt uitsluitend plaats bij het Bureau Opvanginstellingen van het ministerie van Sozavo aan de Waterkant, terwijl de uitbetalingen plaatsvinden aan bij de Stichting Volkshuisvesting aan de Madeliefjesstraat.

Culturu.com

Lees verder

Suriname

Volksgezondheid Suriname: “Twaalfde COVID-19-patiënt was in Frans-Guyana”

Geplaatst

op

Coronavirus Test

De twaalfde persoon die positief is getest op het COVID-19-virus is een Surinamer die uit Frans-Guyana komt. Dit meldt het ministerie van Volksgezondheid. Deze persoon is op 25 mei in de avond vanuit Frans-Guyana per boot afgereisd naar Albina. Op 21 mei reisde hij vanuit Asisikriki te Papaiston in Frans-Guyana, waar hij werd opgenomen met buikklachten. Een neus swab werd afgenomen, de COVID-19-test werd ingezet en het resultaat was negatief.

Hij is door de Franse artsen geadviseerd om met een mondkapje te lopen. Deze persoon, een Surinamer, keerde vervolgens terug naar Suriname en begaf zich op 26 mei samen met zijn moeder naar de huisarts. De arts hoorde de persoon uit en stelde het COVID-19-team op de hoogte dat er vermoedelijk sprake was van een positief geval.

Vervolgens werd de test ingezet en het resultaat blijkt positief te zijn. De patiënt is opgenomen in het Regionaal Ziekenhuis Wanica. De moeder is in quarantaine geplaatst. Bij navraag bleek dat de persoon zich bij de oversteek alleen met de bootsman bevond. De artsen in Frans-Guyana hadden de man geadviseerd om uit voorzorg constant een mondkapje op te zetten. Hij heeft dit advies ook opgevolgd. De afdeling Epidemiologie is nu bezig met verdere contact tracing van personen.

Met deze positieve case heeft Suriname nu twee actieve COVID-19-gevallen. Het ministerie doet een beroep op de samenleving om de preventieve COVID-19-maatregelen in acht te blijven nemen en zal de gemeenschap op de hoogte blijven stellen.

Culturu.com

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen