Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Dreiging COVID-19 uitbraak in Suriname nog steeds reëel aanwezig

Geplaatst

op

blank

Suriname kent al bijna een maand geen nieuwe COVID-19 gevallen.  Vanwege de situatie aan de grens met Frans-Guyana is de kans op uitbraak heel wel aanwezig, zegt infectioloog Dr. Stephen Vreden. De arts praat over een near-outbreak, vanwege de nabije grens met Suriname. Er dient eerst te worden vastgesteld hoe het staat met de gezondheid van de mensen die aan de Surinaamse kant wonen in dat gebied. Voorts moet er worden nagegaan wat er gedaan moet worden om te zorgen dat het virus zich niet verder verspreid in die gemeenschappen. Ook moet worden bekeken hoe voorkomen kan worden, dat virus zich vanuit dat gebied verplaatst naar andere gebieden in Suriname.

Het voorgaande heeft tot gevolg gehad dat er een totale lockdown is ingesteld door de president voor de rivieren Marowijne, Tapanahony en Lawa, welke tot en met 10 mei 2020 van kracht zal zijn.  Essentieel verkeer zal wel worden toegestaan. In genoemd gebied zullen er in samenwerking met de Fransen, verhoogde patrouilles plaatsvinden.

De president gaf aan dat een positief getest persoon betekent dat er vele anderen besmet kunnen zijn geraakt, vaak zonder dat deze het weten. Het aantal besmettingen aan de oostgrens kunnen leiden tot 150-200 besmettingen binnen een periode van één  tot twee weken. 

Vanwege de melding dat met COVID-19 besmette personen de oversteek zouden hebben gemaakt naar dorpen in het Lawa-gebied, zijn de burgers uit de omliggende dorpen  getest. De 54 geteste personen bleken niet besmet te zijn met het virus, Aldus de Medische Zending.

Een dorp dat direct met besmette personen in aanraking is gekomen, is in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid onder quarantaine geplaatst. De 41 mensen worden twee keren per dag door een medisch team bezocht. Tot nog toe maakt een ieder het goed. Het NCCR heeft pakketten aan deze personen verstrekt.

Volgens overste Jerry Slijngaard wordt er een nieuwe illegale route ontwikkeld om Suriname binnen te komen. De situatie wordt nauwlettend gevolgd. Er is ook om ondersteuning gevraagd van de gemeenschap. Als er mensen aankomen zullen deze worden opgehaald en er zullen maatregelen worden getroffen  conform de COVID-19 regels.  Met de getroffen maatregelen wil de overheid voorkomen dat Suriname moet dealen met een ongecontroleerde uitbraak van het virus.

Culturu.com

5 Reacties

5
Reageer op dit artikel

1000
Sandra

Kijk maar naar Ecuador.doden op straat. Spuit neducujn tegen malaria in de lucht.ik wil nog niet dood.

Olivia

Dit klinkt goed het is een stap in de goede richting.

Rudie

Suriname is goed bezeg zo had nl ook moeten doen direct acie

Brenda

De president van Suriname is een militaire man. Hij weet van gelijk handelen om zijn volk te beschermen.

Dirk

Laten de militairen de grens goed bewaken Suriname is veilig in Brazilië gaat het fout. Dus goed de grens dicht houden dat er geen Braziliaanse mensen naar Suriname gaan. Corona gaat tekeer daar.Advertentie

Suriname

Crèches en peuterscholen in Suriname mogen deuren vanaf 1 juni weer openen

Geplaatst

op

Angela Salmo, Directeur Sociale Zaken. Foto Nii

Crèches en peuterscholen hebben toestemming gekregen om vanaf 1 juni hun deuren weer open te doen. Deze mededeling heeft de directeur van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo), Angela Salmo, gisteren gedaan tijdens de COVID-19-persupdate.

De toestemming wordt verleend met goedkeuring van het ministerie van Volksgezondheid, dat ook de veiligheidsregels waaraan de opvanginstellingen zich moeten houden, heeft opgesteld. De Sozavo- directeur benadrukt dat er specifieke veiligheidsregels zullen gelden die door de crèches en peuterscholen moeten worden nageleefd. Vanaf 1 juni mogen personen in tehuizen en andere opvanginstellingen weer bezoek ontvangen.

Salmo zei verder dat de financiële ondersteuning aan crèchehouders en crèchemedewerkers onverkort doorgaat. Registratie vindt uitsluitend plaats bij het Bureau Opvanginstellingen van het ministerie van Sozavo aan de Waterkant, terwijl de uitbetalingen plaatsvinden aan bij de Stichting Volkshuisvesting aan de Madeliefjesstraat.

Culturu.com

Lees verder

Suriname

Volksgezondheid Suriname: “Twaalfde COVID-19-patiënt was in Frans-Guyana”

Geplaatst

op

Coronavirus Test

De twaalfde persoon die positief is getest op het COVID-19-virus is een Surinamer die uit Frans-Guyana komt. Dit meldt het ministerie van Volksgezondheid. Deze persoon is op 25 mei in de avond vanuit Frans-Guyana per boot afgereisd naar Albina. Op 21 mei reisde hij vanuit Asisikriki te Papaiston in Frans-Guyana, waar hij werd opgenomen met buikklachten. Een neus swab werd afgenomen, de COVID-19-test werd ingezet en het resultaat was negatief.

Hij is door de Franse artsen geadviseerd om met een mondkapje te lopen. Deze persoon, een Surinamer, keerde vervolgens terug naar Suriname en begaf zich op 26 mei samen met zijn moeder naar de huisarts. De arts hoorde de persoon uit en stelde het COVID-19-team op de hoogte dat er vermoedelijk sprake was van een positief geval.

Vervolgens werd de test ingezet en het resultaat blijkt positief te zijn. De patiënt is opgenomen in het Regionaal Ziekenhuis Wanica. De moeder is in quarantaine geplaatst. Bij navraag bleek dat de persoon zich bij de oversteek alleen met de bootsman bevond. De artsen in Frans-Guyana hadden de man geadviseerd om uit voorzorg constant een mondkapje op te zetten. Hij heeft dit advies ook opgevolgd. De afdeling Epidemiologie is nu bezig met verdere contact tracing van personen.

Met deze positieve case heeft Suriname nu twee actieve COVID-19-gevallen. Het ministerie doet een beroep op de samenleving om de preventieve COVID-19-maatregelen in acht te blijven nemen en zal de gemeenschap op de hoogte blijven stellen.

Culturu.com

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen