woensdag 17 april 2024
25 C
Paramaribo
6 C
Amsterdam
2.7
(3)

Dralende Overheid verergert bosbranden in Suriname

lees ook ...

Braziliaan vermoedelijk in huis vermoord

De politie van Munder heeft na een melding, het lichaam van een 32-jarige Braziliaan N.C.C. op een adres aan de Amazonestraat aangetroffen. Het lichaam met een steekverwonding in de halsstreek, vertoo...

Na een regentijd met extreem weinig regen wordt vooral het Westen van Suriname zodanig geteisterd door droogte dat weken durende bosbranden, een unicum in Suriname, het gevolg zijn. Ook het westelijk buurland Guyana heeft afgelopen maand regelmatig bosbranden moeten bestrijden.

Vanwege de grootste bosbrand in Suriname, te Wageningen, Nickerie, exporteren we tegenwoordig rook naar Guyana via de wind, de Noord-Oost passaat. Wanneer de wind af en toe behoorlijk in kracht toeneemt, is Wageningen gehuld in verstikkende zwarte rookwolken en Guyanese dorpen aan de Oostelijke Corantijnrivier in grijze rook uit Su.


Lakse, dralende (r)overheid

In Suriname is het weer eens de lakse en dralende overheid die pas na drie weken en na een dode in Wageningen, Nickerie in actie kwam. Voor we verder gaan over de bosbrand, wat we nu mee maken, dat voort wakkerend vuur in bossen en langs delen van de Oost- West verbinding (500+ kilometer lange weg) nog een waarschuwing voor de nabije toekomst. Deze bosbranden zijn een bitter voorproefje, voor wat ons te wachten staat met de 150 Mennonieten die dit soort ravage zullen aanrichten voor hun grootlandbouw en veeteelt in ons kostbare regenwoud.

Nauwelijks hulp

Op 6 februari zagen we een foto van droge gebarsten klei waar normaal Bigi Pan ligt, tientallen kilometers water waar de lekkerste zwampvissen ( als kwi-kwi) vandaan komen. Als je zo voorbij dit weidse gebied rijdt op de Oost West verbinding van of naar Wageningen zul je altijd wel een grote groep witte watervogels zien. Of als het hun seizoen is zwermen rode ibissen, een kleine zeldzame flamingosoort . Nederlanders zeggen steeds dat het gebied hun doet denken aan de Loosdrechtse plassen in hun land. De vissers klaagden hun nood, want ze hebben plotseling geen inkomen meer, echter werd niet gereageerd van de overheid uit.

Milieu ramp

Geen wonder dat de beschermde rode ibissen plotseling dicht bij de natte rijstvelden en boeren huizen werden gespot. Maar de kleine milieuramp was al uitgebreid. Op 19 februari verklaarde bestuurs opzichter Gerards uit Wageningen desgevraagd dat er al twee weken rook overlast was in Wageningen en dat hij de Districts Commisaris op de hoogte had gesteld. Op social media waren de beelden van het in rook gehulde dorp te zien en een Wageningse man vroeg  zich af wanneer de overheid die goddamn brand zou komen blussen. De brandweer kwam een dag en gaf er daarna de brui aan vanwege een arbeidsconflict met de overheid, besloten zij geen gras en bosbranden te blussen.

Pasgeboren babies, scholieren, volwassenen, oudjes, iedereen had last van bandende ogen, -neus en -keel, evenals ademhalings problemen. Pas toen op 20 februari een vrouw dood neerviel vanwege ademnood, sloot de school en daarna kwamen twee ministers en de districts commissaris zich ter plekke oriënteren. Sinds 27 februari heeft men toen graafmachines ingezet om de bosbrand te blussen met weinig resultaat. Er is geen zicht op wanneer de overheid deskundige (bijvoorbeeld Frans Guyanese) hulp zal inschakelen.

Action News Nieuw Nickerie/ TFD

Er zijn eigenlijk geen media in Suriname die zodanige financiële en menselijke hulpbronnen willen of kunnen inzetten dat ze het nieuws van uit alle uithoeken van Suriname kunnen presenteren. Vandaar dat we voor het nieuws uit de tweede hoofdstad van Suriname: Nieuw Nickerie, vertrouwen op de videos en audio’s van de Nickeriaanse heer Mones, eigenaar en verslaggever van Action News, Nieuw Nickerie. De beelden op locatie ontlenen we aan dit digitale medium en Tra Fas De van Gloria Bottse, die ook opnames uitzond en haar verdriet uitte vanwege haar in schadelijke rook gehulde dorp Wageningen.

Action Nieuws

De satelliet kaarten over mogelijke brandhaarden kregen we van milieu en communicatie deskundige Rachel van der Kooye (MA) die ons ook de voolichtingsfilm van de overheid mailde.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDralende Overheid verergert bosbranden in Suriname