dinsdag 28 maart 2023
30 C
Paramaribo
7 C
Amsterdam
5
(1)

Doven hebben het nog moeilijker in Covid-19-periode

lees ook ...

Studiegroep draagt voorstellen aan voor kiesregeling

De studiegroep 'Aanpassing Kiesregeling', heeft vandaag voorstellen voor een gedragen kiesregeling aan president Santokhi gepresenteerd. Er wordt aanbevolen om te werken aan een gemengd kiessysteem. D...

Sinds 1958 wordt Werelddovendag gevierd op 25 september door organisaties van mensen die lijden aan doofheid. De doelstellingen van deze dag zijn: bekendheid geven aan doof zijn en gebarentaal, opkomen voor de rechten en belangen van doven, voorlichting geven aan doven en horenden en gelegenheid bieden om elkaar te ontmoeten.

Henk Kimpoel, lid van de Stichting Surinaamse Dovenbelangen (Sudobe), zegt dat het thema niet afhankelijk is van internationale organisaties. Elk land is vrij in het bepalen hiervan. Volgens Kimpoel hebben doven het enorm moeilijk tijdens de Covid-19-pandemie.

Het thema is de ‘Covid-pandemie en de gebarentaal’. Er is voor dit thema gekozen, omdat doven het heel moeilijk hebben met het mondkapje dat ze opzetten. Verder zitten ze met verschillende vragen. Een van ze is of ze het vaccinatieprikje moeten halen. De thuisisolatie en het steeds reinigen van de handen zijn ook enkele zaken waar de doelgroep mee zit.

Tiffany Sampaki zegt dat doven wel bereid zijn om te werken, maar de gelegenheid daartoe niet krijgen. Ze worden namelijk niet aangenomen vanwege hun beperking. Op Facebook heeft zij een sollicitatieoproep gezien, die zij naar de doven heeft gestuurd. Als doven reageren krijgen zij geen reactie, zegt ze. Dit is al een voorbeeld dat doven heel moeilijk aan een baan komen, vindt Sampaki.

Kenneth Williams, secretaris van Sudobe, doet een beroep op de overheid om de organisatie te helpen aan een ruimte. De huidige locatie kan weinig mensen accommoderen. De stichting kan dus weinig activiteiten organiseren. Een groep van 100 mensen kan sowieso niet in de zaal, zegt hij. De organisatie wil echt een clubhuis.

Wiren Meghoe die populair is geworden door de Surinaamse film, Wiren the Movie, adviseert de doelgroep om zich te blijven houden aan de Covid-19-protocollen. Hij hoopt dat er gauw normalisatie komt.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDoven hebben het nog moeilijker in Covid-19-periode