woensdag 6 juli 2022
23.8 C
Paramaribo
12.9 C
Amsterdam
5
(2)

Dorpshoofd in Frans-Guyana aangesteld met asistenten

lees ook ...

Caricom-leiders staan stil bij gezamenlijke uitdagingen

De effecten van klimaatverandering, globale financiële crisis, effecten van de oorlog in Oekraïne en de Covid-pandemie zijn allemaal uitdagingen die van buitenaf op de regio afkomen, net als hoe de ge...

In het Inheemse dorp Piërre in Frans-Guyana, is er afgelopen zaterdag een nieuwe Inheemse leider aangesteld met twee assistenten. Ewald Piërre is het derde dorpshoofd van Village Piërre, en werd op traditionele wijze ingezworen als  Inheemse leider.

Een hoog geplaatste Inheemse functionaris merkte op dat er nog nooit eerder een dorpsbestuur met assistenten is aangesteld. Het nieuwe dorpshoofd riep zijn stamgenoten op om de Inheemse identiteit en de culturele verbondenheid hoog in het vaandel te houden. Hij zei open te staan voor een ieder en wil een goede samenwerking opbouwen met andere Inheemsen zowel in Frans-Guyana als elders in de wereld.

Het nieuwe dorpshoofd gaf aan dat het werk niet door één persoon gedaan kan worden, maar door ondersteuning vanuit de gemeenschap zullen de dorpsbelangen op een succesvolle manier behartigd worden. Meer dan twintig Inheemse vertegenwoordigers van Frans-Guyana en Suriname woonden de plechtigheid bij. En hoogwaardigheidsbekleders van de Franse overheid gaven met hun aanwezigheid ondersteuning aan het nieuwe bestuur.

Village Piërre is een inheems dorp dat in 1974 werd gesticht door wijlen Eduard ‘Eddy’ Piërre en gezin. Tijdens de Binnenlandse Oorlog in Suriname was dit dorp een belangrijke schakel in de opvang van vluchtelingen. Momenteel telt het dorp meer dan 500 zielen. Het nieuwe dorpshoofd kreeg uit handen van een vertegenwoordiger de Inheemse vlag, waarin de verschillende stammen in Frans-Guyana vertegenwoordigd zijn, terwijl de nationale Franse vlag door de burgermeester van St. Laurent du Maroni werd overhandigd.

Na het formele gedeelte kreeg het nieuwe dorpsbestuur felicitaties. Hierna werd er getoast op een harmonieuze goede samenwerking met alle actoren, zowel de Inheemsen als de Franse overheid. De muzikale omlijsting werd verzorgd door de culturele groep uit Village Coswine.

De assistenten van het nieuwe dorpshoofd zijn Josta Bloud-Piërre en Christiane Sokromo-Pané. Laatstgenoemde wil een goede administratie en documentatie van het dorp opbouwen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDorpshoofd in Frans-Guyana aangesteld met asistenten