dinsdag 16 juli 2024
32 C
Paramaribo
18 C
Amsterdam
5
(1)

Dorpshoofd Corneliskondre moe van lakse houding overheid

lees ook ...

Inbraak in Sint-Jozefkerk: Grote schade en diefstal

Inbrekers hebben vrijdag de Sint-Jozefkerk in Geyersvlijt geplunderd. De ongewenste bezoekers hebben de kerk bezocht en aanzienlijke schade aangericht. De dieven zijn via een raam binnengekomen en heb...

Hoewel het beschikken over schoon drinkwater een recht is en één van de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) waar Suriname zich aan heeft gecommitteerd, ervaren bepaalde Inheemse dorpen dat niet. Zo functioneert de waterinstallatie in Corneliskondre sinds halverwege 2021 niet meer en eveneens in Konomerume (Donderkamp) komt er geen water uit de kraan.

Beide dorpen in het Wayambogebied zijn relatief niet ver van elkaar gelegen. Vooral tijdens de droge seizoenen zoals de kleine droge tijd die nadert, zijn deze gemeenschappen sterk afhankelijk van de drinkwatersystemen. Niet eenieder, en vooral de ouderen, kunnen naar de rivier vanwege de verre afstand.

De watertoren van Corneliskondre raakte beschadigd als gevolg van een sibibusi. Dorpshoofd Jules April van Corneliskondre is erg ontevreden over de lakse houding van de overheid. Ondanks dit probleem door hem is aangekaart bij de overheid, is hierin geen verandering gekomen. Kinderen kunnen de handen niet wassen om zich te houden aan een van de Covid-19-regels”, zegt April. Door het ontberen van water, wordt lesgeven in dit dorp niet aantrekkelijk voor de onderwijzers en kunnen ze hierdoor wegblijven. “We hebben dan weer een ander probleem en dat willen we niet”, zegt het dorpshoofd.

Hoop
Dorpshoofd Robertho Joghie van Konomerume zegt dat kort voor de feestdagen de waterinstallatie is uitgevallen. Daarvóór kwam er vuil water uit de kraan, omdat het filtersysteem niet meer functioneerde. De mensen konden het water niet drinken en dat ook niet gebruiken om kleren te wassen. Er werd slechts afwas ermee gedaan. Joghie zal het probleem spoedig weer onder de aandacht brengen van districtscommissaris Erwin Linga van Boven-Coppename.

De dorpshoofden hebben hun hoop nu gevestigd op een project waarbij in het kader van Covid-19 hun drinkwaterinstallaties gerenoveerd zullen worden. Het gaat om een project van het Ontwikkelingsfonds van de Verenigde Naties dat wordt uitgevoerd in samenwerking met de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS), het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS), de Medische Zending (MZ) en KAMPOS (samenwerkingsverband van Tribale volken in Suriname).

Josee Artist, die namens VIDS deel uitmaakt van het projectteam, zegt dat er al materiaal is aangeschaft voor de renovatie van de waterinstallaties van Konomerume en Corneliskondre. Er vindt afstemming plaats voor aanvang van de werkzaamheden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDorpshoofd Corneliskondre moe van lakse houding overheid