Onder leiding van dorpshoofd Humphrey Tjon heeft Bernharddorp recent concrete stappen gezet in het proces naar wettelijke erkenning van zijn traditioneel grondgebied. Met steun van Bureau VIDS zijn trainingen georganiseerd in het gebruik van GPS- en GIS-technologie, gecombineerd met historisch onderzoek. Doel is het nauwkeurig in kaart brengen van het oorspronkelijke woon- en leefgebied van de inheemse gemeenschap.
Volgens Tjon is het demarcatieproces cruciaal: “Voorheen zijn delen van het dorpsgebied afgepakt of bezet door niet-inheemsen, waardoor veel van ons historisch grondgebied verloren is gegaan. Door deze grensbepaling willen we dat rechtzetten en onze rechten formaliseren.”
De vijfdaagse training, verzorgd door George Awankaroe van Bureau VIDS, richtte zich op het verzamelen en analyseren van geografische gegevens. Deelnemers leerden werken met GPS-apparatuur, verzamelden data in het veld en verwerkten deze tot kaarten. Ondanks hevige regenval tijdens een fieldtrip konden toch meetpunten worden vastgelegd en geanalyseerd.
Daarnaast zijn dorpelingen opgeleid tot lokale onderzoekers om mondelinge geschiedenis, traditionele kennis en fysieke kenmerken van het gebied te documenteren. Zij verzamelen informatie over oude nederzettingen, begraafplaatsen, jacht- en visgronden, rivieren en verzamelplekken.
Sinds 1999 ondersteunt Bureau VIDS inheemse dorpen bij het demarqueren van hun gronden. De huidige acties in Bernharddorp markeren een nieuwe fase in de strijd om erkenning en bescherming van inheemse rechten in Suriname.
Alle oorspronkelijke gronden moeten in kaart worden gebracht,” benadrukt Tjon. “Dit is niet alleen een kwestie van land, maar van identiteit, geschiedenis en toekomst.”