vrijdag 21 juni 2024
25 C
Paramaribo
17.7 C
Amsterdam
5
(1)

Dorpsbewoner Deli beetgenomen door skalianhouder Soenil Kalloe

lees ook ...

Kom na ini, nyan en dringi nanga dem di deh keba 

Joel Martinus, alias Bordo of Money hond, zit in een gevangenis in Brazilië en wacht om uitgeleverd te worden. Hij ervaart de consequenties van zijn daden.  Wordt hij uitgeleverd aan Frankrijk, dan za...

Boobe Deli heeft georganiseerd, dat meer dan 9 skalians van Soenil Kalloe nu volop draaien in het Sarakreek gebied. In het begin en gaande het proces om de skalians in het goudrijk gebied te krijgen, was de verstandhouding tussen hem en Soenil fantastisch. Nu de zaak goed draait, herkende Deli Boobe Soenil niet meer. Soenil en anderen die Boobe erbij had gehaald om het doel te bereiken sturen hem nu van kastje naar muur, en hij heeft er genoeg van

Deli Boobe vertelde zijn verhaal in een gesprek met Suriname Herald en D-TV. De gemeenschap was in het begin vierkant tegen de komst van Kalloe in het gebied, maar Boobe en anderen, die hij erbij haalde, wisten dit te omzeilen, en na meerdere vergaderingen kreeg Boobe delen van het traditioneel gezag mee.

Boobe kwam in 2010 met Kalloe in contact, die zijn plannen uiteenzette. Daarbij hoorde natuurlijk ook de verdiensten van Boobe, indien hij zou meewerken. Boobe moest plekken identificeren, waar skalians vooral winstgevend konden draaien. De mondelinge afspraak was dat hij 1 procent per skalian zou ontvangen. Dit soort afspraken met coördinatoren zijn niet vreemd in goudgebieden. Het is heel goed gegaan tussen 2010 en 2015. De skalian werden ingezet. Beide heren hielden zich stipt aan de afspraak. Deli werd op tijd betaald en hij verrichtte zijn werkzaamheden naar behoren.

In het tweede termijn van regering Bouterse veranderden zaken in de politiek. BEP werd partner in de regering. Toen wilde Kalloe naar betere oorden, het Saragebied dus. Hij had waarschijnlijk meer informatie gekregen. Natuurlijk hield hij Boobe dit voor, die ook weer alles deed om het zover te krijgen. Asabina van de BEP kwam in beeld, op voorstel van Kalloe. Hij zou dat voor elkaar kunnen krijgen. Een vergadering in een hotel waarbij aanwezig waren Ronny Asabina, Deli Boobe en Soenil Kalloe moest de verdere plannen ontvouwen. Wie van het Sarakreekgebied zou medewerking verlenen, om de skalians in het Sarakreekgebied te krijgen? Met wie kon men praten?“Den sma fu Sara no ben wan den skalians drape,” benadrukt Boobe.

Uiteindelijk is er een team samengesteld. Krutu’s zijn belegd met het traditioneel gezag. Na drie krutu’s kwam er doorbraak. Afspraken werden vastgelegd in contracten. Aparte afspraken werden gemaakt met Deli Boobe. Hij zou nog steeds 1 procent ontvangen van de inkomsten van de 9 skalians.

Asabina was volgens Boobe betrokken bij alle gesprekken. “Mi taigi a man tak u ne mek no wan contract nanga mi no? A man tak u no abi fu span mo luku fu yu. Mi bribi a man omdat mi be nyan fu a man,” maakt de benadeelde duidelijk.

Vanaf 2016 heeft Deli niets meer ontvangen. In 2022 is het bij afspraken gebleven, waarbij Asabina steeds afwezig was.

Uiteindelijk meldde Kalloe hem, dat hij de achterstallige lonen niet meer zou ontvangen, maar dat hij vanaf dat moment (2022) SRD. 15.000 maandelijks zou ontvangen.  “Asabina na bijna 5 lesi un go luku in na BEP-centrum. Altijd a ben druk. A tak aw tak’ nanga a man,” aldus Boobe. Nu heeft Kalloe de betaling aan Boobe stopgezet. Volgens Boobe zegt hij nu dat alleen de minister toestemming kan geven om Boobe verder te betalen, omdat het geld naar het dorp moet gaan. Boobe zegt nu alle namen te zullen prijsgeven aan de pers, indien hij zijn deel niet krijgt, van zij die nu profiteren van zijn arbeid, nu de (verboden) skalians winstgevend zijn. Het zijn gewone burgers en politici. Boobe heeft een ultimatum gegeven, en daarna doet hij de beerput open. Hij is niet bang, en hij beweert dat er meer te vertellen is.

De pers heeft geprobeerd Soenil Kalloe te spreken, maar deze heeft nog geen groen licht gegeven.

Bron: Suriname Herald

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDorpsbewoner Deli beetgenomen door skalianhouder Soenil Kalloe