donderdag 18 juli 2024
23.7 C
Paramaribo
17.3 C
Amsterdam
5
(1)

Dorpen Kabalebo hebben binnenkort weer een arts

lees ook ...

DOE-vertegenwoordiger trekt lijst van A20 bij verkiezingen i...

Wanneer de algemene, vrije en geheime verkiezingen in mei 2025 worden gehouden, zal een vertegenwoordiger van de politieke partij Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) de lijst van Alternatief 2...

Het Mungra Medisch Centrum (MMC) zal spoedig weer een arts plaatsen in Kabalebo om de gezondheidszorg in Apoera, Section en Washabo op te krikken. Het ministerie van Volksgezondheid zal een arts en een assistent-arts beschikbaar stellen aan het MMC. “De bedoeling is om deze week het probleem op te lossen en een arts naar het Kabalebo gebied te sturen”, zegt Shaïsta Abdul, directeur van MMC.

Ook zal de gezondheidsinstelling in samenwerking met Volksgezondheid binnen korte tijd de poliklinieken in Kabalebo bevoorraden met medicamenten. De bewoners klagen dat ze geen medicijnen kunnen krijgen bij het bezoek van de poli’s.

Ondanks goede gezondheid en welzijn een recht is en één van de duurzame ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals, SDGs) waar Suriname zich aan heeft gecommitteerd, ervaren bepaalde Inheemse dorpen dat niet. VIDS doet een dringend beroep op de autoriteiten om hiervoor concrete acties te ondernemen.

Er wonen ongeveer 3000 mensen in Kabalebo. Door het vertrek van de arts, ontberen ze optimale gezondheidszorg. De Cubaanse arts die in het gebied was gestationeerd is weer werkzaam te Wageningen in Nickerie. Abdul deelt mee dat deze arts was ingevallen voor een Nederlandse dokter, die werkte in Kabalebo. Hij is in december halsoverkop vertrokken.

“De opzeggingstermijn van twee maanden is niet in acht genomen en we zaten toen met een overmacht situatie. De Cubaanse arts was al werkzaam in Wageningen en kon voor beperkte tijd ingezet worden voor Kabalebo”, zegt Abdul. Tijdens de afwezigheid van Cubaanse arts, heeft MMC een RGD-arts moeten inhuren voor Wageningen.

Het MMC streeft ook ernaar om het Wayambo gebied te voorzien van een dokter. “We gaan een volwaardige arts sturen naar dat gebied en kan de assistent-arts, die we zullen krijgen tijdelijk inzetten, wanneer de arts in Wayambo vertoeft”, aldus Abdul.

Het MMC heeft momenteel een tekort aan artsen. De directeur zou vorige week vrijdag hierover praten met minister Amar Ramadhin en directeur Rakesh Sukul van Volksgezondheid, maar die meeting is niet meer doorgegaan. Het gesprek zal vrijdag plaatsvinden.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

4 REACTIES

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDorpen Kabalebo hebben binnenkort weer een arts