Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Doorlichting Korps Politie Suriname vanwege onregelmatigheden

Geplaatst

op

Surinaamse Politievoertuigen

Het Korps Politie Suriname (KPS) wordt doorgelicht. President Chan Santokhi geeft aan dat er binnen het KPS de afgelopen tijd heel wat geluiden kwamen met betrekking tot integriteitsissues en selectie. Er zijn gesprekken gevoerd met minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie, procureur-generaal Roy Baidjnath Panday in aanwezigheid van vicepresident Ronnie Brunswijk. 

Er is beslist dat er zo snel mogelijk een quickscan komt, waardoor duidelijk wordt wat er gaande is binnen het korps met name in de top. Het staatshoofd heeft gisteren een team geïnstalleerd om zo snel mogelijk een doorlichting te plegen en binnen twee weken met aanbevelingen te komen over wat er precies binnen het KPS gaande is en wat de regering zou moeten doen. Het team staat onder leiding van Sharma Lakhisaran.

De president heeft tijdens zijn toespraak aangegeven dat het politiekorps een belangrijke actor is bij de bescherming van mensenrechten en de rechtshandhaving en daarmee een essentiële organisatie is ter waarborging van de democratische rechtstaat in Suriname. “Om deze reden zal het KPS een onbevlekte en integere organisatie moeten zijn en zullen politieambtenaren, die deel uitmaken van het KPS eveneens onbevlekt en integer moeten zijn.”

Onregelmatigheden

Het staatshoofd heeft verder aangegeven dat uit beschikbare informatie blijkt dat er zich vermoedelijk onregelmatigheden hebben voorgedaan bij de werving en selectie van rekruten. Dit geldt ook voor het optreden van politiepersoneel al dan niet op instructie van leidinggevenden, waardoor de benodigde integriteit van het politiekorps, ernstige schade kan zijn toegedaan. “Voorts zijn er gevallen bekend, waarbij noodzakelijk optreden van politieambtenaren, op instructie van hogere politieambtenaren achterwege is gelaten, zonder dat daar een gerechtvaardigde noodzaak toe was.”

Diepgaand onderzoek

Dit soort aangelegenheden tasten de integriteit en het imago van het politiekorps aan en dat leidt ertoe dat het politieapparaat aan gezag inboet. Deze regering staat een optreden voor gebaseerd op basis van wet en recht en op basis van gezag. Het is daarom noodzakelijk om een diepgaand onderzoek in te stellen naar de omstandigheden en gebeurtenissen, zodat er duidelijkheid kan worden verschaft, zei de president.

De werkgroep is geïnstalleerd voor een periode van drie maanden. 

Culturu.com

4 Reacties
4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Bryan
dinsdag 25 augustus 2020 15:17

Yesssss.
Zo moet dat.
En niet vergeten om 99% van alle ambtenaren een communicatie cursus te laten volgen.
En nu maar hopen dat vrienden en kennissen niet gespaard blijven in deze op gang gekomen purge.
No fear en als zelfs drugsbaron bouta en niet te vergeten de acbter de schermen opererende Ramon Abrahams achter de tralies moeten gewoon doen.
Beste pres en Vp aub niet terug deinzen voor blaffende honden want deze zijn zo goed als tandloos.

Percy
woensdag 26 augustus 2020 09:52

Heel goed van onze nieuwe president. Ik begrijp het, hij wil weten wie daar in zitten en of daar wat rotte appels te verwijderen zijn. Ik zie duidelijke stappen en als alles zuiver is, dan kan hij eindelijk mensen gaan vertrouwen. Maar bij mij blijft de vraag waarom lopen Bouterse en Brubswijk nog vrij rond ? Bouterse heeft toen even snel de wet verandert zodat hij niet uitgeleverd kan worden aan Nederland waar hij nog 11 jaar in de gevangenis moet zitten. Voor Brunswijk het zelfde die heeft ook nog gevangenis straf in Nederland uit te zitten. Waarom is het… Lees verder »

tojail
donderdag 27 augustus 2020 12:09

Percy landen leveren hun burgers alleen uit als er daar afspraken over en wetten voor zijn gemaakt. Zowel Nederland als Suriname leveren hun burgers niet aan elkaar uit. Er zijn geen afspraken daarover. Beide landen kunnen interpol (internationale politie organisatie) vragen naar bepaalde personen uit te kijken. Nederland heeft interpol gevraagd naar Bouterse en Brunswijk uit te kijken. Als ze op vliegvelden buiten Suriname komen worden ze gearresteerd en naar Nederland gevlogen. Dus moordenaar en drugshandelaar Bouterse en Brunswijk die ook in de drugshandel zat gaan daarom nooit naar het buitenland. Bouterse ging wel een paar keer op kosten van… Lees verder »

Laatst bewerkt op 1 maand geleden door tojail
Frantz
dinsdag 1 september 2020 16:39

Een paar gesprekken, een quickscan en dan een werkgroep installeren om de problemen op te lossen. Dit alles op basis van een vermoeden en vage bewijzen. En dan in 3 maanden de cultuur van een politiekorps veranderen ? Komen de leden van dit werkgroep uit het korps ? Hoe naïef kun je zijn of is de werkelijke motief haat jegens bepaalde personen. Daar kunnen grotere brokken uit voortkomen. Chan als ex-politieman zou dat moeten weten. Door de pionnen te veranderen, verander je de cultuur van een politie korps niet. Wordt het geen tijd om Roy Baidjnath Panday te vervangen. Deze… Lees verder »Advertentie

Suriname

STVS heeft vanaf 2016 geen AOV en loonbelasting afgedragen

Geplaatst

op

Stvs

Dat er vanaf 2016 geen AOV en loonbelasting aan de staat zijn afgedragen door de leiding van de Surinaamse Televisie Stichting (STVS) is geen blij nieuws voor het station, dat gisteren zijn 55-jarig bestaan herdacht. In zijn toespraak heeft directeur Raoul Abisoina onder andere gezegd, dat hij van de belastingen een brief hierover heeft ontvangen.

Deze kwestie is een van de aandachtspunten die Abisoina heeft vervat in een document dat is overhandigd aan president Chan Santokhi en vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk.  De STVS-directeur heeft aan de regering een nieuw gebouw gevraagd. Deze belofte zou tien jaar terug zijn gedaan. Echter is daar niets van terechtgekomen. Vp Brunswijk gelooft erin dat het gebouw komt. Zowel de regeringsleider als vp Brunswijk waren vol lof over de staatszender. Het staatshoofd memoreerde de vele programma’s die vroeger werden vertoond.

De vicepresident kan zich nog herinneren dat hij bij de buren met veel moeite door de drukte van andere kinderen, een glimp kon krijgen van de STVS. De staatszender kan volgens president Santokhi grote hoogtes bereiken door mee te gaan met de digitale tijd, waaronder sociale media.

Hij voegde eraan toe dat de STVS ook een platform kan bieden voor artiesten, die momenteel worden getroffen door Covid-19. Frits Pengel, grondlegger van de STVS, tevens de eerste directeur, heeft samen met Glenn Truideman en Shirley Lackin een award ontvangen voor hun bijdrage.

Culturu.com

Lees verder

Suriname

Personeel Greenheart roept hulp vp in

Geplaatst

op

Vicepresident Ronnie Brunswijk

Het personeel van de multinational Greenheart heeft vandaag middels het indienen van een petitie hulp ingeroepen van vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk. Een groep van 22 werknemers werd ontslagen in mei dit jaar, maar de rechter draaide dit terug. Het ontslag werd als onrechtmatig bestempeld.

De werkgever moest de arbeiders uitbetalen, maar daar is niets van terechtgekomen. Dit is zeer onbegrijpelijk voor vakbondsleider Ricardo Karwofodi. Aan de vp heeft C-47-voorzitter Robby Berenstein, gezegd dat het bedrijf alle wettelijke bepalingen aan hun laars lapt. Het kan volgens hem niet zo zijn, dat een multinational naar Suriname komt en de regels vertrapt.

Lloyd Read van de Organisatie van Samenwerkende Inheemse Dorpen Para en Wanica (Osip) komt vooral op voor het mensenrechtenaspect in deze kwestie. Het gaat voornamelijk om inheemse werknemers die op deze manier worden behandeld.

“Wanneer deze multinationals naar Suriname komen, bedelen zij voor een plek. Maar als ze er eenmaal zijn, vertrappen ze mensenrechten. Het is ons woongebied waarin zij opereren. Er worden buitenlanders in dienst genomen, terwijl de lokale gemeenschap geen plaats meer krijgt. En daarom worden de werknemers ondersteund,” zegt Read.

Bij de ontvangst van de petitie heeft vp Brunswijk benadrukt dat ieder rechterlijk vonnis gerespecteerd moet worden. Hij beloofde de werknemers en de vakbond dat hij zich zal buigen over dit vraagstuk. “Het kan niet zo zijn dat zoveel mensen brodeloos gemaakt worden. Wij zullen hier werk van maken en ervoor zorgen dat het vonnis wordt uitgevoerd.”

Culturu.com

Lees verder

Meest gelezen