Vidjai Kirpalani heeft namens de Kirpalani Stichting gisteren een symbolisch cheque ter waarde van US$. 25.000,- overhandigd aan de Stichting Elisabeth Samson. Dit is de eerste grote donatie, voor de restauratie van het Elisabeth Samson Huis. Suriname maakt een financieel economische recessie door, maar toch hoopt Cynthia McLeod, voorzitter van de Stichting Elisabeth Samson Huis, dat andere ondernemers hetzelfde zullen doen.
De stichting Elisabeth Samson heeft aan het begin van dit jaar het monumentaal gebouw gekocht van de Surinaamse Overheid voor SRD 4.265.960,75. Het staat aan de Wagenwegstraat nr 20B. Dit is ook mogelijk geweest na een donatie van de Nationale Postcode Loterij in Nederland van een half miljoen Euro. Het gebouw moet gerestaureerd worden en de totale restauratie en inrichting van het monumentaal pand bedraagt volgens McLeod één miljoen US dollar. De eerste fase van deze werkzaamheden kost ongeveer US$. 326.000.-. In deze fase zal er gewerkt worden aan het weer aantrekkelijk maken van de buitenkant van dit historische pand. De voorzitter, Cynthia McLeod hoopt het pand opgeleverd te zien bij de viering van 160 jaar slavernij in 2023.
In 2019 is het bestuur van deze Stichting gekozen, en tijdens een speciale bijeenkomst werden de restauratieplannen uiteengezet. Toen heeft Vidjai Kirpalani een belofte gedaan om te doneren. Zijn beweegreden om McLeod de donatie toe te zeggen geeft hij door. “Ik ken haar al jaren en ze heeft boeken geschreven die belangrijk zijn voor de cultuur, het erfgoed van Suriname en de diaspora. Wij hebben eerst onderzocht wie er allemaal in het bestuur van de stichting zitting hebben en toen dat allemaal rond was, hebben wij op die bewuste presentatieavond de schenking toegezegd” zegt hij.
De Kirpalani Stichting heeft grote donaties bewaard voor medische- en educatieve doeleinden. Verder is er een klein budget voor diaspora, cultuur, erfgoed en het bedrag geschonken aan het restauratieproject van het Elisabeth Samson Huis. “Dit project zien we als een game changer, die een economische invloed kan hebben op Suriname” zegt Vidjai Kirpalani. De donateur kreeg als dankzegging van McLeod een schilderij waarop het gebouw staat zoals het eruit moet gaan zien.
De opmerkelijke Elisabeth Samson was een vrije, zwarte vrouw die in Suriname van 1715 tot 1771 leefde. Zij was een goed ontwikkelde vrouw. De eerste zwarte vrouwelijke miljonair was zij in heel Amerika. Vermeldenswaard is dat zij haar vermogen zelf had vergaard. Tegenstand van het toenmalig koloniaal bestuur kon haar niet beletten om als eerste zwarte vrouw officieel te trouwen met een blanke man. Hiermee schreef zij geschiedenis.
McLeod benadrukt dat deze markante vrouw heel veel betekent voor de Surinaamse samenleving van nu en de Afrikaanse diaspora. “Zij helpt de mens met een getinte huidskleur uit de historische slachtofferrol te halen. Zonder twijfel is zij een inspirerend voorbeeld van daadkracht en doorzettingsvermogen” zegt de voorzitter. De geschiedenis van deze indrukwekkende vrouw kan verteld worden door het huis te herstellen en in te richten als een museum. Het verhaal van dit gebouw moet veel toeristen naar Suriname brengen. Op deze manier zal er een bijdrage geleverd worden aan de economie.
Kenneth Kross, de secretaris van de Kirpalani Stichting, vindt het plan van Stichting Elisabeth Samson bewonderingswaardig. “Vroeger toen ik op de Hendrikschool zat, liep ik hier elke dag langs. Het gebouw sprak me niet aan, terwijl ik altijd van monumentale gebouwen heb gehouden”, deelt hij mee. Hij las daarna het boek “De vrije negerin Elisabeth”. “Niet alleen het gebouw kwam toen bij mij tot leven, maar ook de persoon die in dat huis woonde. De geschiedenis is belangrijk, niet alleen voor ons, maar zeker ook voor ons nageslacht” is zijn mening.