dinsdag 7 februari 2023
26.3 C
Paramaribo
0.3 C
Amsterdam
5
(1)

Dokter Ramjattan: “Verkeerd gebruik rattengif oorzaak dode dieren”

lees ook ...

President Santokhi plant fruit en groenten op zijn verjaarda...

President Chandrikpersad Santokhi, heeft op zijn geboortedag, in samenwerking met de ministeries van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM), en groenten en fruit ...

Het verkeerd gebruik van rattengif door de boeren in Nickerie heeft geresulteerd in dode vee zoals koeien, geiten en schapen. Daarom is volgens dokter Radha Ramjattan, lid van de werkgroep bestrijding van de rijstrat in Nickerie, awareness erg belangrijk als we de ratten willen bestrijden.

Om de overlast tot ratten te verminderen is een schone omgeving zeer belangrijk. De enorme rattenplaag heeft voor veel schade gezorgd in het district. Grote rijstaanplanten, groenten en fruit zijn aangetast door de ratten.

Volgens de arts zijn er verschillende oorzaken te noemen van deze enorme rattenplaag. Ten eerste bestaat het vermoeden dat men heeft verzwegen over de rattenplaag. En door de hoge regenval zijn bermen en dammen niet optimaal schoongemaakt. Dat zorgt voor overwoekerde percelen en rijstvelden die niet zijn onderhouden.

Dit brengt met zich mee dat de beestjes daar kunnen nesten en flink vermenigvuldigen. De kleintjes knagen aan de jonge rijsthalmen, waarbij ze dus de aanplant vernietigen en de stro gebruiken om hun nesten te maken in de rijstvelden.

Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) kreeg in december een melding dat er een enorme schade was aangericht aan de rijstaanplant en groenten in de oostelijke polders. Een veldbezoek heeft duidelijk uitgewezen dat het om een rattenplaag gaat, zegt Ramjattan. Na het bezoek van de LVV-minister is er rattengif, dat niet zo schadelijk is voor het milieu, verstrekt aan de boeren. Zij krijgen ook voorlichting om het spul op een verantwoorde wijze te gebruiken, dat het de planten en dieren niet aantast.

De boeren ontvangen ook informatie om een schone omgeving op na te houden. Vanuit LVV is geadviseerd om groenten en fruit die door ratten zijn gevreten niet te verkopen, maar liever te verbranden of te begraven. Patiënten die koorts hebben, gepaard met koude rillingen, pijn in de kuiten en ogen moeten contact opnemen met hun huisarts. Ook bij het niet kunnen ademen en problemen met urineren zou men gelijk de huisarts bezoeken.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDokter Ramjattan: “Verkeerd gebruik rattengif oorzaak dode dieren”