Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij(LVV) en de Doksenclub staan vandaag weer voor de rechter tegenover elkaar. Het gaat nu om de interpretatie van de rechterlijke uitspraak op 26 januari. Het bedrijf vindt dat op basis van die uitspraak een lading die zeilende was ook mag worden ingeklaard, en dat er zelfs een dwangsom eraan te pas moet komen. De LVV ziet dit anders.
De conclusie van het vonnis: “(…) Veroordeelt gedaagde (LVV, … red.) om de vergunningen betreffende de lading die op 19 januari 2022 zou arriveren af te geven aan eiseres met de daartoe benodigde documenten en zoals gevorderd onder het primaire van het petitum op basis van de reeds betaalde facturen.”
Op grond hiervan moest de lading, die al op de haven stond afgestaan worden. Twee, die nog zeilende waren, maar waarvoor er reeds was betaald worden nu op de haven vastgehouden. De advocaat van de Doksenclub Chas Mijnals vindt dat de zinsnede “en zoals gevorderd onder het primaire van het petitum op basis van de reeds betaalde facturen” duidelijk slaat op wat eerder ook was gevraagd, en op grond daarvan de al zeilende ladingen ook moeten worden toegelaten.
Mijnals zegt dat er ook sprake is van kwaliteitsverderf, doordat de lading langer op de haven is gebleven. LVV zal volgens hem ook de dwangsom van twintigduizend euro per dag moeten betalen. “Dus die nota zal dan ook worden opgemaakt”, aldus Mijnals aan de pers.
Het bedrijf wil zelfs de rechter vragen om het ministerie zodanig te veroordelen dat in de toekomst alle ladingen die volgens de juiste procedure zijn ingevoerd en voorzien zijn van een gezondheidsverklaring van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) toe te laten. De advocaat vindt dat het argument van LVV dat er gevaar van insleep van vogelgriep is, niet serieus genomen moet worden.
De Doksenclub en haar advocaat geven toe dat er vogelgriep is in Europa, maar dat het bedrijf zodanig weet te handelen, dat de volksgezondheid in Suriname niet in gevaar komt. LVV wil volgens hem het bedrijf hiermee in een kwaad daglicht brengen.
“Er is niet één besmet ei Nederland uitgegaan. Laat LVV dan in de rechtszaal het oordeel geven dat zij geen waarde hecht aan een certificaat van de NVWA. Dat doet men niet, maar men wil wel De Doksenclub zwart maken”, zegt Mijnals. Verder gaat het bedrijf ervan uit, dat Nederland(NVWA) voldoende uitgerust is om de zaak onder controle te houden, en nog steeds naar de meeste landen exporteert.
Bekend is niet als Suriname(LVV) voldoende uitgerust is om de volksgezondheid te garanderen, indien er iets misgaat ten aanzien van deze ladingen.