zaterdag 25 mei 2024
26 C
Paramaribo
17.5 C
Amsterdam
1
(1)

Doel van proeftuin Lokeo te Klaaskreek

lees ook ...

Suriname en Jamaica versterken bilaterale betrekkingen voor ...

Suriname en Jamaica streven naar sterkere bilaterale betrekkingen en willen nieuwe mogelijkheden voor samenwerking en economische groei verkennen. Dit was het centrale thema tijdens het bezoek van de ...

De Stichting landbouw Ontwikkeling Klaaskreek en Omgeving (St. Lokeo) is in samenwerking met het Directoraat Agrarische Ontwikkeling Binnenland (DAOB) van het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport, gestart met een landbouwproeftuin in het district Brokopondo te Klaaskreek.

Het doel van dit project is het landbouwgebeuren in dit gebied tot ontwikkeling te brengen. Vandaar dat men niet alleen met een plantenvermeerderingsproject zal beginnen, maar ook zullen er trainingen verzorgd worden voor de inwoners van klaaskreek en omgeving evenals andere districten. Het ligt in de bedoeling om citrusbomen manja bomen, advocaat, kersenbomen maar ook groenten gewassen zoals antroewa, boulanger en peper te planten. De Voorzitter van St. Lokeo, Sandino Rathling gaf aan dat de stichting blij is met het project,  waar zij  vanaf 2013 mee bezig waren.

“We zijn begonnen de weg in orde te maken. Het ligt in de bedoeling de weg zo 05 km naar achteren te maken en omliggend gebied te beplanten”, geeft hij aan. In het district ligt het bedrijf Iamgold.  De voorzitter zegt dat er in het district Brokopondo slechts 01 bedrijf is dat groenten levert aan Iamgold. Dat bedrijf is Agro Industries, maar 50 procent wordt nog gehaald uit Saramacca. “We willen dit veranderen en ervoor zorgen dat we ook een bijdrage kunnen leveren in het district alsook de gemeenschap van klaaskreek kunnen ondersteunen in hun ondernemeningsdrift”, zegt Rathling.

Vicepresident Ronnie Brunswijk gaf in zijn toespraak aan dat het vermeldenswaard is dat een kind van Brokopondo zelf een bijdrage wil leveren aan de ontwikkeling van zijn district. Het is belangrijk te weten wat een samenleving precies nodig heeft. Ook is het belangrijk dat een bedrijf als Iamgold groenten afneemt uit het district waar hij gevestigd is. Dat er helemaal vanuit een ander district groenten wordt gehaald betekend dat het district een belangrijke kans mist om inkomsten te generen. Dit initiatief van de stichting moet uitgebreid worden naar andere districten, vind vicepresident Brunswijk.

ROS minister Gracia Emanuël stelde dat productie altijd een belangrijke zaak is. Ze zei het  inderdaad jammer te vinden dat er helemaal vanuit een ander district groenten gehaald moet worden. Echter heeft zij er als minister het vertrouwen in dat stichting Lokeo samen met het team van Daob, onderleiding van directeur Hermien Pavion, ervoor zal zorgen dat dit project succesvol verloopt.

Na de toespraken werd het bord met de naam van het project onthuld door de minister en de vicepresident. Aanwezig waren ook de Kapitein van Klaaskreek Michel Walden, Dc Ludwig Mendelzoon, ROS directeur Maverick Boejoekoe, medewerkers ROS en bewoners van Klaaskreek.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDoel van proeftuin Lokeo te Klaaskreek