donderdag 14 november 2024
34 C
Paramaribo
9.1 C
Amsterdam
3.5
(4)

DNA-voorzitter hekelt dure privileges ex-ministers en DNA-leden: “Dit is immoreel”

lees ook ...

Maurice Roemer: IMF-herstelprogramma helpt Suriname uit econ...

Suriname klimt uit economisch dal dankzij IMF-herstelprogramma, zegt CBvS-Governor Maurice Roemer. Tijdens een persconferentie benadrukte Roemer dat het programma heeft bijgedragen aan een stabielere ...

Assembleevoorzitter Marinus Bee heeft zich uitgesproken tegen het voortzetten van levenslange privileges voor politici en hun gezinnen. Hij stelt dat het tijd is dat de staat stopt met het levenslang onderhouden van gewezen ministers, assembleeleden en hun familieleden, een praktijk die het land jaarlijks miljoenen SRD kost.

Volgens Bee kunnen ministers na slechts één jaar in functie al aanspraak maken op een lucratieve directeurspositie, terwijl assembleeleden na hun zittingstermijn vaak worden benoemd tot beleidsadviseur. In een interview met D-TV Express, legt Bee uit dat nieuwe initiatiefwetten, ingediend door assembleeleden Asis Gajadien (VHP) en Genevievre Jordan (ABOP), moeten voorkomen dat deze praktijk in de toekomst voortduurt.

De wetten, die van kracht worden bij de nieuwe zittingstermijn van het parlement en de regering, zullen ervoor zorgen dat politici niet langer levenslang door de staat worden verzorgd. De huidige regeling geeft niet alleen voordelen aan de politici zelf, maar ook aan hun partner en kinderen, zonder limiet op bijvoorbeeld vergoedingen voor brillen. Bee gaf als voorbeeld dat hij weigerde een rekening van SRD 100.000 voor een bril te ondertekenen en noemde dit “immoreel.”

De nieuwe wetten zullen ervoor zorgen dat na een korte overgangstermijn van zes maanden, waarin salaris en verzekeringen worden doorbetaald, politici niet langer in aanmerking komen voor directeursfuncties of beleidsadviseurschap. Politici die voorheen in overheidsdienst werkten, kunnen terugkeren naar hun oude functies, maar zonder de extra voordelen die momenteel beschikbaar zijn.

Bee benadrukt dat het belangrijk is dat de samenleving begrijpt dat met deze wetten orde op zaken wordt gesteld. Ook het pensioenstelsel van assembleeleden wordt aangepakt; ze kunnen niet langer met pensioen op 55-jarige leeftijd, terwijl de pensioengerechtigde leeftijd voor de rest van de bevolking 60 jaar is en voor rechters zelfs 70 jaar. De discussie over de bezoldigingen van politici, die oorspronkelijk losgekoppeld zouden worden van de ambtenarij, heeft geleid tot maatschappelijke kritiek, waardoor deze beslissing is teruggedraaid.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDNA-voorzitter hekelt dure privileges ex-ministers en DNA-leden: "Dit is immoreel"