maandag 5 december 2022
23.8 C
Paramaribo
4.2 C
Amsterdam
0
(0)

DNA niet gekend bij oprichting Overheids Investeringsinstituut

lees ook ...

Voorbereiding owru-yariviering 2023 in volle gang

Owru-yari kon door de covid-19 pandemie niet gevierd worden in 2020 en 2021, omdat er besmettingsgevaar bestond. De besmettingscijfers zijn nu veel minder en daarom is de volksgezondheid niet meer in ...

Het nieuw opgerichte overheidsinstituut, NEW SURFIN .N.V  waarover de afgelopen dagen de tongen flink in beroering zijn geweest, heeft vooral de assembleeleden die totaal genegeerd zijn geworden door de overheid, niet onberoerd gelaten.  Zij zeiden door de regering niet op de hoogte te zijn gesteld van de oprichting van het Investeringsinstituut. Zowel oppositie als coalitie toonden zich hierover gebelgd.

Leden van de coalitiepartijen NPS en ABOP dienden een interpellatievoorstel in bij voorzitter Marinus Bee van de Nationale Assemblee. Zij willen onder andere transparantie over de oprichting en doelstellingen van deze staatsonderneming. Obed Kanape van ABOP zegt hierover dat de samenleving niet alleen uit de media kan vernemen wat er met de Staatsfinanciën gebeurd, maar dat het goed zou zijn als de assemblee eerst in kennis gesteld was om de samenleving daarover in te kunnen lichten. Ook de leden van de NDP en de BEP hebben via een brief opheldering gevraagd over NEW SURFIN N.V.

De fracties van de oppositiepartijen NDP en BEP vinden het erg dat de Nationale Assemblee uit de samenleving moest horen over de oprichting van het staatsinstituut. Stephen Tsang van de NDP vindt dat de N.V niet volgens de regels is opgericht; de oprichter heeft geen toestemming gekregen voor het oprichten van dit Staatsinstituut. Daarnaast vindt hij het niet kunnen dat er ministers zitten in de Raad van Commissarissen van een Staatsbedrijf en de Staat moeten controleren.

Minister Achaibersing van Financien en Planning zegt hierover dat zij zich juridisch hebben laten adviseren hierover en dat er geen juridisch bezwaar tegen zou zijn dat hij en zijn collega van Buitenlandse Zaken in de Raad van commissarissen van het overheids instituut zitten. De minister van Financien  geeft aan dat hij en minister Ramdin van BIBIS er gewoon met hun functie als minister in zijn benoemd. Naar zijn weten is er geen sprake is van belangen verstrengeling.

De doelstelling van het Investeringsinstituut NEW SURFIN N.V., is het aantrekken van kapitaal, door onder andere buitenlandse investeerders toe te laten op de Surinaamse markt.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDNA niet gekend bij oprichting Overheids Investeringsinstituut