Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

DNA-lid zet vraagtekens bij ISDB lening

Geplaatst

op

door

Het DNA-lid Riad Nurmohamed heeft zo zijn vraagtekens en twijfels over de regering wat betreft de lening bij de Islamic Development Bank (ISDB).

Volgens Nurmohamed heeft de regering alle hoop gevestigd op deze lening die het land er weer boven op moet gaan helpen. Als het goed uitpakt dan is dat fijn, maar wanneer het slecht uitpakt dan zal volgens hem de ISDB de schuld hiervan krijgen. Dit zegt hij op basis van het feit dat de regering feest heeft gevierd toen de deal met de Internationaal Monetair Fonds (IMF) was gesloten. Nu dat niet volledig als gepland verloopt krijgt het instituut de schuld en wordt het als ‘koud’ gezien. Volgens Nurmohamed moet de regering dat zien te voorkomen bij de afspraak met ISDB.

Volgens het DNA-lid mist de regering de uitgangspunten van de ISDB, te weten goed beleid, ethiek, transparantie en het beleid over de Sustainable Development Goals, waar de regering helemaal niet aan denkt. De ISDB heeft deze waarden hoog staan en daarom moet de intentie om de overeenkomst aan te gaan op dezelfde waarden berusten. Wanneer je projecten om andere redenen wilt aangaan met deze bank dan is de intentie niet juist en daar zal de bank niet blij mee zijn. Deze regering, onder leiding van Desi Bouterse, heeft meerdere malen laten zien dat ze projecten graag aan politieke vrienden uitbesteed, in plaats van via eerlijke wegen aan ondernemers geeft. Als voorbeeld noemt Nurmohamed de universiteit en het Academisch Medisch Centrum. Ook vraagt de parlementarier zich openlijk af hoe Suriname denkt deze lening terug te gaan betalen. Ze hebben afgelopen jaren niet eens het lidmaatschap van het overkoepelende OIC kunnen voldoen. Als dat niet eens betaald kan worden, hoe moet de lening van bijna 2 miljard US dollar dan ooit afgelost gaan worden vraagt Nurmohamed zich af.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

Agrarisch bedrijf Nationaal Leger getraind in gebruik pesticiden

Geplaatst

op

door

Personeel van het agrarisch bedrijf Nationaal Leger (NL) is getraind in het verantwoord gebruik van pesticiden. Deze training, op het agrarisch bedrijf van NL te Von Freyburg in het district Saramacca, is verzorgd door de afdeling Bestrijdingsmiddelen van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV).

Er is gekeken naar de manier waarop manschappen zichzelf en naaste omgeving kunnen beschermen tegen de nadelige effecten van pesticiden. Aan de manschappen is gepresenteerd wat er allemaal kan gebeuren bij het onbeschermd toedienen van pesticiden. Ondanks niet alle gevolgen direct zichtbaar zijn, komt het in sommige gevallen pas na enige tijd aan het licht. Met de manschappen is de manier van hoe te meten en hoeveel spuitvloeistof wordt gebruikt in de praktijk, uitgevoerd.

Door de leidinggevende ter plekke is aangegeven, dat het Nationaal Leger het boegbeeld moet zijn van hoe producten op een verantwoorde wijze worden geteeld. Het kan en dat moet met dit bedrijf waar gemaakt kunnen worden.

LVV-minister Rabindre Parmessar heeft de afdeling Bestrijdingsmiddelen het veld in gestuurd, om zoveel als mogelijk de samenleving te informeren over het verantwoord gebruik van pesticiden. Het ministerie wil hiermee de samenleving erop attenderen, om over te gaan tot het consumeren van veilig geteeld voedsel.

Lees verder

Suriname

Startsein bouw 200 woningen te Richelieu gegeven

Geplaatst

op

door

Er wordt steeds meer gebouwd in het district Commewijne. Te Richelieu is het startsein gegeven voor de bouw van 200 woningen. Dit is de eerste fase, want er zullen meer huizen verrijzen. “Men had geen geloof in dit woningbouwproject. Mensen vroegen hun geld terug, maar je ziet het resultaat vandaag. Er wordt een aanvang gemaakt”, zegt gewezen districtscommissaris van Commewijne Remy Pollack.  Hij is zelf initiatiefnemer van het project Housing District Commewijne.

Rajiv Ramsahai, die het district in het parlement vertegenwoordigt, zegt dat president Desiré Bouterse er alles aan doet om Suriname tot ontwikkeling te brengen. Hij is ervan overtuigd, dat de regering zekerheid biedt aan de samenleving en heeft aangegeven dat momenteel in De Nationale Assemblée de wet Woningbouwfonds wordt behandeld.

Districtscommissaris Adjaikoemar Kali van Commewijne, zegt dat er weer een startsein voor een ontwikkelingsproject is gegeven in het district. “Dagelijks merken wij dat er bij mensen een behoefte is om een eigen woning te hebben. De regering laat hiermee zien, dat ze er alles aan doet om ervoor te zorgen dat personen in aanmerking kunnen komen. We streven dat dit project binnen niet al te lange tijd operationeel is. Wij moeten blijven werken aan de toekomst van dit district”, stelt de burgervader.  

Minister Vijay Chotkan van Openbare Werken, Transport en Communicatie, zegt dat een dak boven het hoofd van eminent belang is voor de ontwikkeling van de mens. “Kinderen kunnen beter opgroeien in een vertrouwde omgeving, die voldoet aan de minimale levensstandaarden. Deze regering werkt en we merken dat ze niet alleen werken, maar het samen doen met de gemeenschap.” Naast de woningen worden ook scholen gebouwd. Echter is het de taak van ons allen om dit te onderhouden, benadrukt Chotkan.

Lees verder

Meest gelezen

X