donderdag 13 juni 2024
27 C
Paramaribo
11.3 C
Amsterdam
0
(0)

DNA leden lopen stage in Nederland

lees ook ...

Joël “Bordo” Martinus angstig voor uitlevering a...

Joël Martinus, bekend als Money Hond en Bordo, heeft alles in zijn vermogen gedaan om uitlevering aan zijn thuisland te voorkomen. Hij is ervan overtuigd dat president Santhoki hem zal “vermoorden”, a...

Vijf medewerkers van het Surinaams parlement lopen van 11 tot en met 30 september 2023 stage bij de Tweede Kamer ten behoeve van de capaciteitsversterking van De Nationale Assemblée (DNA) maar vooral voor de wetgevingsfunctie en de wetgevingsunit in oprichting

Het idee komt mede voort uit een gesprek tussen de twee voorzitters van de bovengenoemde parlementen.

Tijdens een bezoek aan de Tweede Kamer op 21 maart 2021 heeft de voorzitter van de DNA onder meer gesproken over de interparlementaire samenwerking tussen Nederland en Suriname. In dit kader is ook de mogelijkheid besproken van een stage/werkbezoek van medewerkers van DNA bij de Tweede Kamer.

Het doel van deze stage is dat de medewerkers van de DNA ten eerste vertrouwd raken met de werksystemen binnen de ambtelijke ondersteuning van de Tweede Kamer, kennis opdoen van de rapportagesystemen en voortgangscontrole binnen de ambtelijke ondersteuning van het parlementaire wetgevingswerk, kennis en ervaring opdoen van wetgevings- en communicatieprocessen, kwaliteitszorg en het in teamverband uitvoeren van vergelijkend onderzoek, mede gericht op kennisoverdracht binnen de ambtelijke organisatie en de wetgevingsunit van de DNA;

ten tweede, beter begrip en kennis van parlementaire werksystemen en versterking van individuele professionele vaardigheden, vaardigheid in het werken in teams, kennisoverdracht binnen de eigen ambtelijke organisatie, alsmede het vergaren van inzichten betreffende de organisatie en taken voor de opzet van een wetgevingsunit binnen de DNA.

De bedoeling is om de DNA institutioneel te versterken, daarnaast is het stage/trainingsproject erop gericht de Surinaamse deelnemers kennis en ervaring te laten opdoen van de organisatie, het functioneren, de doelstellingen, werkmethoden en -processen van de ambtelijke ondersteuning van de Tweede Kamer, en deze te toetsen aan de  parlementaire werksystemen van de DNA, ter verbetering van efficiency en versterking van het democratisch wetgevingsproces.

Ter versterking vande DNA in de uitvoering van zijn kerntaak als wetgevende macht is het de bedoeling om op korte termijn een afzonderlijke wetgevingsunit op te richten, aangezien complexe wetgevings- en overige juridische producten en verzoeken om advies vanuit de DNA fors toenemen.

De stagaires waren: mr. Agatha Ramdass, substituut-griffier (Delegatieleider); – Ester Jordan, commissie assistent MPA BSc. (commissiegriffier); Geertruida Loseng MBA BA, hoofd afdeling Communicatie en Informatie; mr. Ravin Ramdaras, jurist (afdeling Juridische Ondersteuning); mr. Clyde Soetodirijo MLLS, jurist (afdeling Juridische Ondersteuning), beoogd coördinator/hoofd wetgevingsunit in oprichting.

De reis en verblijfkosten van de delegatie zijn bekostigd door de Tweede Kamer.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDNA leden lopen stage in Nederland