Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

DNA krijgt nieuw gebouw

Geplaatst

op

door

De eerstesteenlegging voor de herbouw van het in 1996 afgebrande gebouw van De Nationale Assemblée (DNA) heeft gisteren plaatsgevonden. Met dit gebouw zal ook het door brand verwoeste pand van Algemene Zaken worden herbouwd. De gebouwen komen te staan op hun oude locatie op het terrein aan de Henck Arronstraat en de Grote Combéweg.

Zowel het oude parlementsgebouw als Algemene Zaken, worden in originele stijl opgezet. Volgens Elviera Sandie, directeur Cultuur belast met het toezicht, worden ze niet meer geheel in hout opgetrokken maar gecombineerd met ander materiaal. Hierdoor zullen de houdbaarheid en het onderhoud financieel wat acceptabeler zijn. De panden zullen beiden in beheer zijn van het parlement. Twee weken geleden is reeds een aanvang gemaakt met het ontmantelen van de resterende omrastering, waarvan de bakstenen bij de bouw van het nieuwe pand een andere functie zullen krijgen.

Het project wordt medegefinancierd door de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) en wordt uitgevoerd door de Paramaribo Urban Rehabilitation Program (PURP), in het kader van het stadsherstel van Paramaribo. Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en zijn werkarmen zijn belast met de coördinatie en de uitvoering. De supervisie is in handen van het Surinaamse bedrijf KDV. Na het gunningsproces is een aannemer van Chinese origine in aanmerking gekomen.

De bouwwerkzaamheden zijn berekend voor twee jaar, terwijl het PURP-project vijf jaar loopt, dus tot 2022. Tegelijkertijd wordt ook de Waterkant aangepakt, inclusief het gebouw van het ministerie van Justitie en Politie. Ook wordt het pand naast de Congresghal compleet gerenoveerd. Verder worden beide afdelingen van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting in het project meegenomen.

Assembleevoorzitter Jennifer Simons typeerde de eerstesteenlegging als een belangrijk moment. Volgens haar heeft DNA op verschillende momenten geprobeerd het afgebrande gebouw te herstellen, maar financiering kon maar niet van de grond komen. Het werk werd in 2010 wederom opgepakt en werden er verschillende architecten uitgenodigd. “Nu, vandaag na veel inspanningen en plannen op de achtergrond wordt de eerste steen gelegd voor de herbouw van het oud-parlementsgebouw en het gebouw van Algemene Zaken.”

De parlementsvoorzitter herinnerde zich dat zij op 1 augustus 1996 nog langs het parlementsgebouw reed en thuis aangekomen van haar zoon vernam dat het pand in lichterlaaie stond. Het was in de periode dat zij voor het eerst tot het parlement werd toegelaten.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

Moengo maakt zich op voor viering 44 jaar Srefidensi

Geplaatst

op

door

Op 25 november 2019 herdenkt Suriname 44 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid. De festiviteiten worden dit jaar in Moengo, in het district Marowijne gevierd. De voorbereidingen voor deze grote dag zijn in volle gang en worden uitgevoerd door een speciaal benoemde commissie, onder leiding van Ramon Abrahams. Voordat de commissie is gestart met de voorbereidingen zijn alle actoren die een rol van betekenis hebben bij de viering bij elkaar gebracht. Er zijn luchtfoto’s gemaakt en de infrastructuur bekeken. Hierna is een evaluatie gemaakt van hoe Moengo eruitziet en wat er gedaan moet worden om Moengo ready te hebben voor de festiviteiten.

Volgens Glenn Dest, lid van de commissie, wordt niet alleen de locatie waar de festiviteiten plaatsvinden schoongemaakt, maar Moengo in zijn totaliteit wordt aangepakt. “De commissie probeert Moengo weer de oude glorie te laten herleven. Wij maken de bermen schoon, de gebouwen worden gewassen, wij zorgen ervoor dat alles er mooi en netjes uitziet voor deze grote dag”, aldus Dest. Wel hoopt hij dat met de aanzet in verband met de viering van 44 jaar onafhankelijkheid, de mensen de onderhoudswerkzaamheden zullen continueren. De bewustwording moet op gang gebracht worden en zij maken de mensen ervan bewust dat een schone plek een leuke plek is.

Op 24 november begint de pre-party in het Moengo stadion. De Onafhankelijkheidsdag start met het defilé en de parade om 10.00 uur ‘s morgens. Na het defilé zal de Harley Davidson groep een speciale show weggeven, waarna de traditionele decoraties en de volksreceptie afgewerkt zullen worden. In de middag vanaf 14.00 uur zal er een braderie zijn in het centrum van Moengo met diverse culturele optredens. Het avondprogramma vangt aan om 19.00 uur met een vuurdans. Hierna zal het publiek genieten van de afterparty met optredens van diverse muziekformaties, waaronder Naks Kaseko Loko, de band van Emanuel Pinas en Sabana Toewa.

“We zijn op schema, de mensen zijn ervan bewust dat een groot feest wordt gehouden. Wij gaan 25 november tot een hele mooie dag maken in Moengo”, besluit Dest.

Lees verder

Suriname

Installatie adviesgroep toelages Volksgezondheid

Geplaatst

op

door

De kledings- en vervoerstoelages van de ambtenaren werkzaam op het ministerie van Volksgezondheid zijn aan herziening toe. Om deze reden heeft minister Antoine Elias van Volksgezondheid, de adviesgroep herziening toelages Volksgezondheid vandaag geïnstalleerd. De adviesgroep heeft tot doel het aandragen van voorstellen ter herziening van de kledingstoelages en de vervoerstoelages voor de daarvoor in aanmerking komende ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid en het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg(BOG).

De voorzitter van de adviesgroep, Erwin Huisraad, zegt als team alles in het werk te stellen om het doel waartoe de adviesgroep in het leven is geroepen te bewerkstelligen. De adviesgroep heeft een zittingsperiode van een jaar en bestaat uit de volgende leden: Erwin Huisraad namens het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg, de voorzitter Dorithy Rollings namens het ministerie van Volksgezondheid, David Bakker namens de Bond Inspecteurs Milieu Inspectie, Christien Daal-m Karijodikromo namens het ministerie van Volksgezondheid, Randy Kromodihardjo namens de minister van Volksgezondheid, Vincent Terborg namens de Bond Inspecteurs Milieu Inspectie en Santusha Sewnandan, namens de Personeelsbond van het BOG.

Lees verder

Meest gelezen

X