zondag 3 december 2023
31.6 C
Paramaribo
1.1 C
Amsterdam
0
(0)

DNA keurt Nationaal Ontwikkelingsfonds voor Agribussines goed

lees ook ...

Agricultuur training in Wanica voor 100 vrouwen

Een hydraulisch nieuw systeem agricultuur training is van start gegaan in het district Wanica. Honderd vrouwen nemen deel aan dit pilotproject. Het kabinet van de president staat erachter in samenwerk...

Tijdens de parlementsvergadering op DNA heeft op vrijdag 11 maart 2022 met 36 algemene stemming de ontwerpwet voor de instelling van een Nationaal Ontwikkelingsfonds voor Agribusiness (NOFA). Uit dit fonds zullen kleinschalige en middelgrote bedrijven in de agrarische sector in de behoefte voor kredieten worden voorzien.

Verder streeft de regering in het kader van een evenwichtige economische ontwikkeling naar verhoging van de nationale productie. Minister Parmamand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) feliciteerde de totale gemeenschap, maar in het bijzonder de agrariërs met de aanname van deze wet. Hij sprak van een voortreffelijke samenwerking tijdens de behandeling, waarbij er een aantal overlegsessies zijn geweest.

Daarnaast zijn er wat betreft de ontwikkeling van de sector meerdere wetten ingediend bij het parlement. De bewindsman wees ook op de goede communicatie tussen zijn ministerie en de deskundigen. Ook toonde hij zich tevreden met de bijdrage van oud-LVV-ministers die als parlementariërs hun visie over de agrarische sector hebben gedeeld en aangegeven hoe breed en complex de sector is. “Aan ene kant hebben we te doen met de natuur en aan de andere kant moeten mensen over bepaalde vaardigheden bezitten”, stelt minister Sewdien. Volgens hem ontbeert zijn ministerie de nodige inputs, moeten er faciliteiten opgezet worden, zoals laboratoria en ook nog een aantal nieuwe wetten voorbereid worden. In dit kader geeft hij aan dat een ieder die een stuk perceel wil aanvragen, zich agrariër noemt, maar daarna met de grond gaat speculeren.

“Het zijn allemaal zaken die goed geregeld moeten worden.” De bewindsman bleef ook stil staan bij de ruimtelijke ordening. Diverse voorgaande regeringen hebben zich eraan schuldig gemaakt om midden in een agrarisch gebied waar er bemest en bespoten wordt, vergunningen af te geven voor verkavelingsprojecten. Helaas vanwege gebrek aan know how koopt men ook kavels in die gebieden en worden er ook huizen neergezet.” De LVV-minister zegt dat er in de toekomst met zulke zaken rekening zal moeten worden gehouden. Bestemmingsgebieden moeten ook duidelijk aangewezen worden en zal er ook moeten worden vastgesteld wat er wel en niet mag plaatsvinden.

De Surinaamse agrarische sector zal vanwege de huidige situatie in Europa alsook de stijgende voedsel- en brandstofprijzen in de wereld snel op zaken moeten inspelen. De bewindsman is ervan overtuigd dat het fonds daartoe een belangrijke bijdrage zal kunnen leveren.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDNA keurt Nationaal Ontwikkelingsfonds voor Agribussines goed