De overeenkomst tussen de Staat Suriname en de Chinese bauxietmaatschappij Chinalco moet nog worden goedgekeurd door de Nationale Assemblee (DNA), voordat deze definitief kan worden ondertekend. Het wordt niet verwacht dat de goedkeuring een formaliteit zal zijn, aangezien er mogelijk enkele aanpassingen of voorstellen vanuit het parlement zullen komen. Pas nadat Chinalco akkoord is gegaan met de wijzigingen en voorwaarden van DNA, kan het definitieve contract tussen de Surinaamse regering en Chinalco worden ondertekend.
Zodra de operaties van Chinalco in West-Suriname van start gaan, zal Suriname zich met één klap positioneren als de grootste bauxietproducent van het Caribisch gebied. De verwachte jaarlijkse productie van 6 miljoen ton bauxiet zal Suriname boven Jamaica plaatsen, dat momenteel 5,8 miljoen ton per jaar produceert. Hierdoor zou Suriname tevens de achtste grootste bauxietproducent wereldwijd worden, net achter Rusland, dat jaarlijks 6,2 miljoen ton produceert.
Chinalco heeft ambitieuze plannen voor het Bakhuys-gebied, waar het een volledig productiecentrum wil opzetten. Een belangrijk element in deze plannen is het inheemse dorp Apoera, dat centraal zal staan in de ontwikkeling. De multinational heeft een studie in de planning staan voor mei volgend jaar, gericht op het oprichten van een bauxietraffinaderij en de vervanging of renovatie van de bestaande infrastructuur. Daarnaast wordt de aanleg van een nieuwe haven voorzien.
De bouw van de raffinaderij is naar verwachting in 2026 voltooid, waarna deze operationeel zal zijn. Suriname krijgt een aandeel van 13 procent in het project, zonder dat hier extra voorwaarden aan verbonden zijn. Chinalco voorziet een totale investering van ongeveer 426 miljoen Amerikaanse dollar. Deze investering omvat niet alleen de raffinaderij en de infrastructuur, maar ook de aanleg van de haven en de gedeeltelijke uitbaggering van de Corantijnrivier. De uiteindelijke goedkeuring van de Nationale Assemblee is nu de laatste stap voordat de deal definitief kan worden afgerond.
En.. wat vond je van dit artikel?