donderdag 21 september 2023
32.9 C
Paramaribo
15.2 C
Amsterdam
0
(0)

DNA-gebouw opgeleverd; president pleit voor versterking democratie

lees ook ...

Nu ook kipnuggets bij KFC

Het nieuwste Finger Lickin’ Good van KFC in Suriname is kipnugget. Klanten prijzen het product aan als mals en goed te combineren met de nieuwe sauzen. De nuggets worden gemaakt van halaal geslacht wi...

Feestelijk heeft donderdag de ceremoniële overdracht van het gebouw van De Nationale Assemblee (DNA) en het voormalig ministerie van Algemene Zaken plaatsgevonden. Deze gebouwen zijn onder supervisie van het directoraat Cultuur gereconstrueerd. “Het gebouw is in brand gegaan, maar de democratie is nimmer in brand gegaan,”  zei president Chandrikapersad Santokhi in zijn toespraak tot de aanwezigen. 

Santokhi stond stil bij de periode waarin het oude DNA-gebouw in brand was gevlogen. Die periode is volgens hem belangrijk om zaken beter te begrijpen, omdat er in mei 1996 verkiezingen waren gehouden in Suriname. Santokhi overhandigde de sleutel symbolisch aan DNA-voorzitter Marinus Bee. De ingebruikname van het gebouw zal op een later tijdstip plaatsvinden.

“Laat de sleutel, een sleutel zijn voor versterking van onze democratische rechtstaat”, stelde Santokhi. Het staatshoofd vroeg hierbij dat er met het nieuw gebouw, ook een vernieuwing ontstaat in de democratie.

In zijn toespraak zei Bee, dat er vanaf 1996 gesproken wordt over de manier waarop er invulling zou worden gegeven aan de wederopbouw van dit pand. Er is volgens hem getracht het prachtige cultureel erfgoed in zijn glorie te doen herrijzen opdat de zwarte bladzijde uit ons geheugen kan worden gewist.

De reconstructie van het DNA-gebouw werd na 23 jaar, in november 2019 geïnitieerd toen de eerstesteenlegging plaatsvond. “De cirkel is bijna rond, want we moeten nog een vergaderzaal bijbouwen”, aldus de voorzitter.

Sinds Paramaribo op de werelderfgoedlijst van de Unesco staat, hebben meerdere gebouwen financiering ontvangen om gerestaureerd of herbouwd te worden. Volgens minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC), zijn hiervoor ook financiën beschikbaar gesteld door de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB).

Het ministerie van Onderwijs heeft nu als taak ervoor te zorgen dat de benedenruimte van alle gebouwen die gefinancierd zijn door de IDB, opengesteld zijn voor het publiek uit binnen- en buitenland. Het doel is om de slapende stad weer bruisend te maken met passende culturele, museale en horeca-activiteiten. Dit zal moeten bijdragen aan het bevorderen van het toerisme.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDNA-gebouw opgeleverd; president pleit voor versterking democratie