Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

DNA eist uitleg regering over vertrek Alcoa

Geplaatst

op

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons heeft de regering gevraagd De Nationale Assemblée (DNA) binnen enkele dagen uitleg te geven over het vertrek van multinational Alcoa uit Suriname.

De multinational kondigde onlangs het definitieve vertrek aan en maakte bekend dat de Suralco raffinaderij binnenkort ontmanteld zal worden. Volgens Simons is het belangrijk om duidelijkheid te scheppen, ook over o.a. de oude Brokopondo-overeenkomst met Alcoa. Die wordt geacht nog te gelden. “De overeenkomst kan alleen door het parlement beëindigd of gewijzigd worden”, aldus Simons.

Het parlement had eerder een gebrekkige intentieverklaring afgewezen. De intentieverklaring tussen de regering en Alcoa had te veel nadelige consequenties voor Suriname. Gregory Rusland (NPS) zegt dat het er op lijkt dat de intentieverklaring toch wordt uitgevoerd. Die indruk wordt versterkt door onder meer de publieke mededelingen van Dilip Sardjoe, voorzitter van de commissie, die onderhandelt met Alcoa en de Memorandum of Understanding steeds aanhaalt. Rusland wil hierover meer informatie van de regering. Volgens Simons zal er aankomende donderdag ruimte zijn voor uitleg tijdens de commissievergadering, die staat ingepland met de presidentiële commissie.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Rechter Suriname hervat zaak terreurverdachten

Geplaatst

op

By

De Surinaamse rechter gaat woensdag verder met de zaak van de broers Raoul A. en Nasr I. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij terroristische activiteiten in Suriname. De advocaten van de broers krijgen de gelegenheid om de agent die het politioneel onderzoek heeft geleid te ondervragen.

De broers, die in Paramaribo een Islamitische slagerij runden, hebben de Nederlandse nationaliteit. Ze zitten inmiddels al een jaar en drie maanden in de gevangenis. Verzoeken om hen voorlopig in vrijheid te stellen zijn tot nu toe afgewezen.

Uit het politiedossier is tijdens de afgelopen zittingen naar voren gekomen dat de broers zeker twee mensen hebben geholpen naar Syrië af te reizen om zich daar bij terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) aan te sluiten. Uit diverse chats is gebleken dat de broers duidelijke sympathie hebben voor deze organisatie. De twee worden ook beschuldigd van het voorbereiden van een aanslag op de Amerikaanse ambassade in Paramaribo.

Lees verder

Suriname

Door Suriname gezochte verdachte opgepakt

Geplaatst

op

By

De Nederlandse politie heeft de Surinaams-Nederlandse ondernemer Radj O. opgepakt. Dit gebeurde op verzoek van Suriname, dat hem zoekt in verband met de vondst van een vliegtuigje met 488 kilo drugs op zijn terrein afgelopen maart. O.’s advocaat Irvin Kanhai heeft de aanhouding, die vrijdag plaatshad, bevestigd.

Enkele dagen na de ontdekking van de drugs was O. om medische redenen naar Nederland vertrokken, zei hij destijds tegen Surinaamse media. Er was dus volgens hem geen sprake van een vlucht. In juni diende Suriname een officieel rechtshulpverzoek in bij Nederland.

O. verzet zich tegen zijn uitlevering aan Suriname. Kanhai en O.’s Nederlandse advocaat Guy Weski hebben de rechter gevraagd om een uitspraak te doen over het verzoek van Suriname.

In september klaagde de Surinaamse politie nog over de trage aanpak van Nederland van de rechtshulpverzoeken. De waarnemend korpschef van de Surinaamse politie zei toen dat het onderzoek naar de drugsvangst hierdoor vertraagd werd.

Lees verder

Meest gelezen

© 2018 - Culturu.com | Design by @workdesign |