Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

DNA eist uitleg regering over vertrek Alcoa

Geplaatst

op

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons heeft de regering gevraagd De Nationale Assemblée (DNA) binnen enkele dagen uitleg te geven over het vertrek van multinational Alcoa uit Suriname.

De multinational kondigde onlangs het definitieve vertrek aan en maakte bekend dat de Suralco raffinaderij binnenkort ontmanteld zal worden. Volgens Simons is het belangrijk om duidelijkheid te scheppen, ook over o.a. de oude Brokopondo-overeenkomst met Alcoa. Die wordt geacht nog te gelden. “De overeenkomst kan alleen door het parlement beëindigd of gewijzigd worden”, aldus Simons.

Het parlement had eerder een gebrekkige intentieverklaring afgewezen. De intentieverklaring tussen de regering en Alcoa had te veel nadelige consequenties voor Suriname. Gregory Rusland (NPS) zegt dat het er op lijkt dat de intentieverklaring toch wordt uitgevoerd. Die indruk wordt versterkt door onder meer de publieke mededelingen van Dilip Sardjoe, voorzitter van de commissie, die onderhandelt met Alcoa en de Memorandum of Understanding steeds aanhaalt. Rusland wil hierover meer informatie van de regering. Volgens Simons zal er aankomende donderdag ruimte zijn voor uitleg tijdens de commissievergadering, die staat ingepland met de presidentiële commissie.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Kredietbeoordelaar Moody’s positief over Suriname

Geplaatst

op

By

LONDEN (ANP) – Kredietbeoordelaar Moody’s is iets positiever geworden over Suriname. De firma verhoogde vrijdag de verwachting voor de kredietrating naar stabiel van negatief. Het kredietoordeel zelf bleef staan op B2.

Volgens Moody’s is de druk op de Surinaamse financiën het afgelopen jaar wat afgenomen. Daarbij zal de grotere ruimte voor binnenlandse en buitenlandse bronnen de financieringsdruk dit jaar en komend jaar doen verminderen. In februari 2018 kreeg Suriname de prognose ‘negative’ van de kredietfirma.

De B2-rating krijgt ook steun van onder meer de omvangrijke mijnbouwbronnen en een gunstigere investeringsomgeving. Uitdagingen blijven de grote schuldenlast, structurele en economische kwetsbaarheid vanwege de relatief beperkte omvang van het land en de afhankelijkheid van grondstoffen en ,,zwakheden” in het bestuur.

Lees verder

Suriname

Vijf familieleden opgepakt voor doodslaan man in Suriname

Geplaatst

op

By

In Suriname zijn vijf familieleden opgepakt die worden verdacht van het doodslaan van een man in het district Para in Suriname. Dit meldt de Surinaamse krant Times of Suriname.

De hoofdinspecteur en regiocommandant Midden-Suriname Ulrich Tjin Liep Shie bevestigd de arrestaties aan de het medium. Het gaat om een zoon, dochter, schoondochter, broer en zwager van de man.

De vijf familieleden zouden zaterdag na een woordenwisseling het slachtoffer hebben mishandeld. De man liep hierbij zwaar letsel aan het hoofd op en raakte bewusteloos. Hij werd per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd, waar hij aan zijn verwondingen overleed.

In eerste instantie werd door verschillende personen aangegeven dat de man met zijn hoofd tegen een stenen rand zou zijn gevallen. Een gerechtelijke lijkschouwing op het lichaam van het slachtoffer wees uit dat de man door een misdrijf om het leven is gekomen.

In afstemming met het Openbaar Ministerie (OM) zijn de vijf verdachten in verzekering gesteld. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Lees verder

Meest gelezen