donderdag 8 december 2022
30.2 C
Paramaribo
2.4 C
Amsterdam
0
(0)

Dispensatie voor Amazonemarkt en VHJI in de ochtenduren

lees ook ...

Dorpelingen Donderskamp willen problemen zelf vastleggen

Medewerkers van Bureau VIDS en dorpelingen van Konomerume (Donderskamp) hebben een aanvang gemaakt met een multimedia training, die tot en met maandag duurt. De bewoners van Konomerume kunnen hierdoor...

Er is dispensatie verleend aan de Amazonemarkt en de Vereniging Herdenking Javaanse Immigratie (VHJI) op 9 augustus, om in de ochtenduren in het klein te herdenken, 131 jaar Javaanse immigratie en de Dag der inheemsen. Stanley Sidoel heeft opgeroepen tot bezinning en koesteren van de diversiteit in cultuur, religie, etniciteit en opvattingen  als kracht, bron voor ontwikkeling en vooruitgang.

Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken maakte duidelijk dat de dispensatie is verleend om de culturele verplichtingen voortgang te doen hebben, “niet om te feesten”. “Ik wil niet dat er morgen een meme van me wordt gemaakt dat ik onterecht feest.”

De minister was één van de tien genodigden die een krans mocht leggen bij het Gunungan-monument te Sana Budaya. VHJI heeft sinds vorig jaar ervoor gekozen om 9 augustus niet alleen te  gedenken  en ode te brengen aan de voorouders, maar vooral om ook hun aanwezigheid in Suriname te vieren.

De VHJI geeft binnenkort een jubileumboek in verband met 130 jaar Javaanse immigratie uit. Ook het documentatiecentrum, dat een plek krijgt in de Soeki Irodikromo-volksacademie, wordt dit jaar een feit. Het complex krijgt volgens Sidoel een facelift.

Een vuurceremonie werd vanmorgen in de Palmentuin gehouden, waarna het baden in switi watra plaatsvond onder leiding van Josien Aloema van de Stichting Amazone Markt, die sinds 2006 de inheemse dag viert in de Palmentuin.

Bij het officiële gedeelte waren aanwezig vicepresident Ronnie Brunswijk, minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme, Cultuurdirecteur Roseline Daan en waarnemend Vids-voorzitter Jona Gunther. Sprekers hadden veel aandacht voor de Covid-19-pandemie en de inheemse strijd voor erkenning van de grondrechten.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDispensatie voor Amazonemarkt en VHJI in de ochtenduren