vrijdag 31 maart 2023
24.4 C
Paramaribo
10.5 C
Amsterdam
5
(1)

Disciplinaire maatregelen tegen schietende BBS’ers

lees ook ...

Nederlandse Brigade-generaal Jan Hut ontmoet minister Mathoe...

Dit jaar voert het Commando Zeestrijdkrachten met het Korps Mariniers de Jungle Warfare (Instructor) Course uit in Suriname. In het kader hiervan bracht de Nederlandse brigade-generaal der mariniers, ...

Er worden disciplinaire maatregelen getroffen tegen het wangedrag van enkele leden van de Beveiligings- en Bijstandsdienst Suriname (BBS). Tijdens een uitvaart zijn er door BBS’ers schoten gelost. Sinds zaterdag circuleren er videobeelden via social media waarin te zien is dat enkele leden schoten lossen met hun dienstwapens.

Dat er tijdens de uitvaart door meerdere leden van de BBS schoten zijn gelost met het dienstwapen, valt buiten de normale procedures en gebruikelijke eerbewijzen zoals vastgelegd in dienstorders, meldt Justitie en Politie (Juspol). De schoten zijn ongecontroleerd, onverantwoord, zonder opdracht en buiten alle protocollen, dienstvoorschriften en commando’s gelost, concludeert het ministerie van Juspol. Deze conclusie volgt na rapportage van het waarnemend hoofd van de BBS, Iwan Terborg, en na beelden van sociale media te hebben bekeken.

Bij het lossen van de schoten is er geen rekening gehouden met de veiligheid van omstanders. Deze leden hebben zich op een dusdanige manier gedragen dat vastgesteld kan worden dat hier sprake is van indisciplinair handelen, ontoelaatbaar handelen en gevaarlijk handelen. Zij hebben op negatieve wijze een dienstonderdeel van Juspol uitgedragen dat in belangrijke mate moet bijdragen aan handhaving en rechtsbescherming.

Het signaal dat deze leden hebben gegeven naar de gemeenschap toe levert een ernstige deuk op in het vertrouwen dat zou moeten uitstralen van de BBS als een van de belangrijke interventie-eenheden van Juspol. Juist nu het ministerie zijn Beleidsplan 2021-2026 aan het uitvoeren is, het ministerie zich opmaakt voor een grote inhaalslag om de golf van onveiligheid terug te dringen, capaciteitsversterking voorbereid naar alle korpsen en eenheden, komt dit wangedrag als een onaangename verrassing.

Het ministerie heeft een diepgaand onderzoek gelast en verwacht binnen 48 uur rapportage over de medewerkers, die zich aan dit ernstig plichtsverzuim hebben schuldig gemaakt. Tegen hen stelt het ministerie strenge disciplinaire maatregelen in het vooruitzicht. Dit wangedrag zal niet geaccepteerd worden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDisciplinaire maatregelen tegen schietende BBS'ers