Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Directies staatsbedrijven in Suriname hebben contracten van US$ 10.000

Geplaatst

op

President Chan Santokhi. Beeld Stvs

In sommige staatsbedrijven hebben directieleden contracten van US$ 10.000 per maand met allerlei toelagen en mogen ook nog business class vliegen. Dit bedrag is vele malen hoger dan wat ik verdien, zei president Chan Santokhi vandaag tijdens een persconferentie over de crisisbeheersing. De regeringsleider zei verder dat hij gister overleg heeft gehad met president-commissarissen van staatsbedrijven.  Daarbij werd een eerste rapportage gedaan over de aangetroffen situatie binnen de bedrijven.

“Het beeld is somber. De meeste bedrijven verkeren in grote financiële problemen en zijn verlieslatend. Staatsbedrijven zitten opgescheept met hoge leningen en wurgcontracten. In een aantal gevallen is er sprake van corruptie,” schetst Santokhi de situatie.

Verder zei de president dat deze bedrijven bovendien nog door de staat worden gesubsidieerd. Er komt hieraan een eind, benadrukt Santokhi. Verder zijn er volgens het staatshoofd staatsbedrijven die nu nog personen in dienst nemen.

Het algemeen beeld is dat de bedrijven de afgelopen jaren zijn uitgehold. De president gaf aan dat er gewerkt zal worden aan oplossingen. Waar nodig zal het Openbaar Ministerie worden ingeschakeld. Er zal komende week een scan plaatsvinden om de problemen in kaart te brengen. Daarna komt er een algehele doorlichting van alle staatsbedrijven. Hiertoe heeft de Inter-Amerikaanse ontwikkelingsbank (IDB) reeds technische assistentie toegezegd.

Verscherpt toezicht

Het toezicht op de bedrijven zal worden verscherpt. Er zal periodiek en intensief overleg plaatsvinden met de raden van commissarissen. Voor het nemen van zwaarwichtige beslissingen moet voortaan eerst met de president en regering worden afgestemd. Subsidies zullen worden afgebouwd. Het doel is de bedrijven efficiënt en winstgevend te maken.

Bij het overleg waren de vicepresident Ronnie Brunswijk en een aantal ministers ook aanwezig. De staatsbedrijven die deelnamen aan deze eerste bespreking waren SLM, Telesur, NVB, SPSB, SZF, Havenbeheer, Luchthavenbeheer, Staatsolie en de EBS. Vanwege COVID-19 zijn de meetings opgesplitst. In de volgende ronde komen de overige staatsbedrijven aan bod.

Culturu.com

3 Reacties
3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Frantz
donderdag 24 september 2020 23:27

We weten het nu wel. Dit begint steeds meer op een hersenspoeling van de bevolking. Chan is ook oude politiek. Waarom heeft hij de gemeenschap nooit gemobiliseert tegen dit soort praktijken wat in de surinaamse politiek normaal is.

Sjaki
vrijdag 25 september 2020 04:24

Hij is bang. Denk je dat hij lekker slaapt? Nee. Ze slapen met lijfwachten die ook omgekocht kunnen worden. Iedereen is bang men vertrouwt elkaar niet.

Roepia
vrijdag 25 september 2020 09:54

Regering brunswijck/santhoki wist precies wat ze zouden overnemen. Tijdens de verkiezingscampagne riep Chan dat er buitenlandse bedrijven klaar staan om te komen investeren in su. Wel waar zijn deze bedrijven. Ook riep hij dat de rijke diaspora (surinamers)klaar stonden om 3 of 4 miljard us dollars te investeren in su, wel waar zijn deze,of probeert zijn vrouw nu wat af troggelen bij de diaspora . Diaspora kliekje zijn een aantal surinamers van hindustaanse afkomst die doen alsof ze miljonairs zijn. Zijn ook maar een stelletje toko eigenaren, en met toko’s wordt je geen miljonair. Meeste zitten in de coke handel… Lees verder »Advertentie

Suriname

Augustus 2021 nieuwe veerboot voor verbinding Suriname en Frans-Guyana

Geplaatst

op

Franse Ambassadeur Antoine Joly

De nieuwe veerboot die de veerverbinding tussen Suriname en Frans-Guyana onderhoudt komt eind augustus 2021. Althans dat is de verwachting. Bij een werkbespreking tussen Suriname en Frankrijk vorige maand te Saint-Laurent-du-Maroni is dit onder andere naar voren gekomen.

Volgens de Franse ambassadeur Antoine Joly is toen ook gesproken over de bouw van de brug. Voor nu is de focus echter op de ingebruikname van de nieuwe veerboot. Na aankomst van de veerboot eind augustus 2021 volgt er dan eerst een testperiode van twee maanden.

Aan het veerbootproject inclusief havens aan beide zijden van de verbinding en onderzoek hangt een prijskaartje van € 10 miljoen. De financiering komt uit Europese fondsen € 3,5 miljoen, Frankrijk € 450.000, CNES € 250.000, de lokale regering van Frans-Guyana € 175.000 en Suriname € 625.000.

Joly vindt de brug over de Marowijnerivier een noodzaak voor de toekomst van de drie Guyana’s.

Culturu.com

 

Lees verder

Suriname

Financiële situatie bij SLM zorgwekkend

Geplaatst

op

Pz Tcr A340 Surinam Slm

Het bedrijf moet uit de rode cijfers. Dit heeft de president commissaris bij de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM), Rajen Pahladsing bekend gemaakt. De financiële situatie waarin het bedrijf verkeert is zorgwekkend.

De situatie kan alleen gered worden als het personeel, directie, RvC en de regering in een richting kijken. Het halen van het bedrijf uit de rode cijfers, zal een taak zijn op zich.

De regering is geïnformeerd over de stand van zaken die spelen bij het bedrijf. Er zal samen met de regering gewerkt worden aan een plan dat de SLM zal helpen op eigen benen te staan. Dit zal over twee weken af moeten zijn.

Culturu.com

Lees verder

Meest gelezen