dinsdag 6 december 2022
32.6 C
Paramaribo
6.1 C
Amsterdam
0
(0)

Directie Grassalco wil bedrijf financieel gezond maken

lees ook ...

Bere furu dromen Santokhi zijn Surinaamse nachtmerrie

Santokhi verkoopt bere-furu dromen aan het Surinaamse volk. Dit zijn dromen die ontstaan als je teveel gegeten hebt en zijn geen heldere of voorspellende dromen. Ook hebben ze niets te maken met een n...

De directie van staatsmijnbouwbedrijf Grassalco heeft de investeringsplannen voor de komende vijf jaar aan president Chandrikapersad Santokhi gepresenteerd. Tijdens de zaterdag gehouden meeting op het Kabinet van de President zijn de plannen nader toegelicht aan het staatshoofd. Het bedrijf dat in de rode cijfers ligt, heeft een groot aantal investeringsprojecten voorbereid om weer in een gezonde financiële positie te geraken.

Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), zegt dat de regering alles in het werk stelt om het bedrijf in een betere financiële positie te krijgen. Grassalco werd volgens de bewindsman met hele grote schulden overgenomen. “Wij hebben het bedrijf gevraagd om te kijken naar investeringsmogelijkheden. Er is gewerkt aan een investeringsplan, maar de regering vindt het nodig om als aandeelhouder inzage te hebben in de plannen van het bedrijf”, legt Abiamofo uit.

President Santokhi wil eerst de overtuiging hebben dat het bedrijf uit de rode cijfers zal komen, alvorens hij zijn goedkeuring geeft voor de uitvoering van de plannen. Grassalco wil voornamelijk de productie van steenslag uitbreiden van ongeveer 500.000 metrieke ton per jaar naar 5 miljoen in 2025. In Maripaston wil het bedrijf een eigen goudmijn opzetten.

Daarnaast wil Grassalco gaan investeren in eigen schepen om steenslag naar Guyana te exporteren. De export hiervan vindt momenteel met internationale schepen plaats, welke gepaard gaat met vrij hoge kosten. Verder wil het mijnbouwbedrijf haar granietmijn te Patamacca in het district Marowijne verder uitbreiden en de productie van granietbladen en tegels verhogen. Ook in InVitroPlants, een hyper-modern laboratorium gespecialiseerd in de productie van in-vitro (weefselkweek) dat plantmateriaal vermeerderd, wil het bedrijf grote investeringen plegen.

Directeur Wesley Rozenhout gaf aan dat de projecten opgenomen in het investeringsplan, ter financiering zijn aangeboden aan banken en internationale financierders. Vier van de projecten kunnen op basis van de huidige begroting van het bedrijf door deze partners gefinancierd worden. Het wachten is op goedkeuring van de regering om de plannen te gaan uitvoeren.

De plannen moeten volgens minister Abiamofo gedetailleerder uitgewerkt worden om de president te kunnen overtuigen. Partijen gaan de komende twee weken bilateraal aan de slag om te evalueren. Overeenkomsten die nu in concept liggen worden juridisch geëvalueerd. Het bedrijf zal financieel technisch aan een evaluatie worden onderworpen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDirectie Grassalco wil bedrijf financieel gezond maken