woensdag 29 maart 2023
26.5 C
Paramaribo
13.2 C
Amsterdam
5
(1)

Directeuren trekken aan de bel bij president Santokhi; leegloop in ziekenhuizen

lees ook ...

President Santokhi installs Business and Government working ...

In order to help the administration implement its plans more quickly, President Chan Santokhi established the Business and Government Working Group earlier this month. The working group was establishe...

Het wegtrekken van zorgpersoneel uit Suriname baart ziekenhuisdirecteuren ernstige zorgen. Voor betere voorzieningen vertrekken verpleegkundigen richting het Caribisch gebied en Nederland. Dit is een pijnpunt dat zich reeds enkele jaren voordoet en steeds blijft toenemen. Verschillende directeuren hebben hun bezorgdheid hierover geuit tijdens een overleg met president Chandrikapersad Santokhi, dat dient als voorgesprek op de nationale dialoog.

Verder hebben de leidinggevenden aan de bel getrokken over het tekort aan medische verbruiksartikelen, attributen en medicamenten, alsook het gebrek aan valuta voor de aanschaf daarvan. Directeur Dayasankar Mathoera van het ’s Lands Hospitaal merkt op dat hij snapt dat mensen wegtrekken als gevolg van de crises, omdat zij een beter bestaan willen.

“Een verpleegster, die de specialist moet bijstaan voor een maandelijks salaris van SRD 7000, terwijl de specialist een half miljoen op maand basis opstrijkt. Dat lijdt tot enorme demotivatie”, uit Mathoera zich ietwat geëmotioneerd. Ook directeur Claudia Redan van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo ondersteunt Mathoera in zijn noodkreet. Ze wijst erop dat een enorme groep vanuit haar zorginstelling reeds weggetrokken is en anderen maken zich klaar.

“Afdelingen lopen leeg, vanwege het wegtrekken. Verplegend personeel leid je niet in een dag op.” Ook heeft zij aan de bel getrokken voor de betaalbaarheid van zorg vanwege het tekort aan middelen. “Er ontstaan in ziekenhuizen winkels. Zij die kapitaalkrachtig zijn betalen voor het weinige aan zorg dat er soms beschikbaar is.”

Voorzitter Carol de Baas van de Raad voor de Verpleging in Suriname (RaVeSu) zegt dat braindrain een ernstige issue is. “Als hoofd van inspectie raak ik dagelijks geconfronteerd met bevoegdheidsverklaringen die ondertekend moeten worden. Wij hebben dagelijks tien tot twaalf die wij moeten ondertekenen”, zegt de voorzitter.

Volgens de voorzitter ging het vroeger meer om verpleegsters en ziekenverzorgenden. “Maar nu trekt steeds meer hoger opgeleid personeel weg, die gespecialiseerde en kwalitatief zorg verlenen. De instellingen hebben van alles gedaan om het personeel te behouden, maar het lukt niet meer.”

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDirecteuren trekken aan de bel bij president Santokhi; leegloop in ziekenhuizen