Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Directeur Volksgezondheid: “Suriname zal COVID-19-epidemie moeten doorstaan”

Geplaatst

op

Cleopatra Jessurun. Beeld Youtube

Suriname zal als land de COVID-19-epidemie moeten doorstaan. Echter is het volgens directeur Volksgezondheid Cleopatra Jessurun alleen de vraag hoe wij die willen doorstaan. “Willen wij die doorstaan als wat we nu zien in ons buurland Brazilië en graven met poclains alleen maar om de doden in te bewaren of willen we het bij mondjesmaat proberen te doen”, stelde zij de retorische vraag tijdens de COVID-19 -persconferentie.

Directeur Jessurun zegt dat een positieve case erbij niet de vrees is. Wat de gezondheidsautoriteiten willen is een positieve case waarvan de persoon geïsoleerd kan worden en de contactpersonen snel achterhaald kunnen worden.

Daarnaast moet als land worden geprobeerd om vooral de risicogroepen zoveel als mogelijk te beschermen. Het gaat voornamelijk om de seniorenburgers en personen met niet gecontroleerde of gecompliceerde chronische ziekten. Voor wat deze laatste groep betreft is er volgens directeur Jessurun een hoog percentage in Suriname. “We leven als Surinamers niet erg gezond”, zegt ze. Extra voorzichtigheid is dan ook geboden.

Voor de gezondheidssector is het belangrijk dat het aantal COVID-19 -gevallen niet de limiet overschrijden die wij als land aankunnen. Die limiet is wanneer mensen thuis gelaten moeten worden, er geen isolatie in ziekenhuizen meer mogelijk is en quarantaineplekken vol zijn. Volgens de directeur stuit de limiet al heel gauw op tussen de 30-50 ICU-bedden. Op dit moment is er genoeg personeel voor 30 bedden. Met de inzet van verpleegkundigen en specialisten van andere ziekenhuis kan die limiet gebracht worden naar maximaal 60 bedden.

Jessurun waarschuwt dat wij als land geen nul gevallen zullen hebben. “Je gaat die epidemie moeten doorlopen, totdat we in een fase komen waarbij we ermee gaan moeten leven zoals we leven met dengue bijvoorbeeld.” Ze wijst erop dat andere landen aan groepsimmuniteit hebben gedaan, waarbij meerdere doden zijn gevallen. Zij roept de samenleving op de gezondheidsmaatregelen in acht te nemen en zo de keten van transmissie te doorbreken.

Culturu.com

Suriname

Suriname noteert 12e COVID-19-geval

Geplaatst

op

Breaking News

In Suriname is de twaalfde positieve case van COVID-19 gemeld. Het zou gaan om een werker uit de Surinaamse goudvelden. Het nieuws is zojuist geplaatst op de COVID-19-website.

De man is op 25 mei in de avond vanuit Frans-Guyana per boot afgereisd naar Albina, deelt het ministerie van Volksgezondheid mee. 

Culturu.com

Lees verder

Suriname

Regering: Waarnemers OAS en Caricom blijven langer in Suriname

Geplaatst

op

Unnamed (2)

De regering van Suriname heeft laten weten dat de waarnemers van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) en de Caricom langer in Suriname zullen blijven. Het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) heeft vandaag de mededeling ontvangen.

Het langer blijven heeft temaken met het afhandelen van het verkiezingsproces. De processen- verbaal in Paramaribo zullen twee dagen in beslag nemen om afgerond te worden. Daarom is het volgens de regering belangrijk dat de internationale waarnemers het proces kunnen blijven volgen en zo een rapport kunnen uitbrengen.

De missie zou aanvankelijk vandaag uit Suriname vertrekken. – Culturu.com

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen