maandag 5 december 2022
23.8 C
Paramaribo
4.2 C
Amsterdam
5
(1)

Directeur ‘s Lands Hospitaal: “Zorg ziekenhuis onder druk”

lees ook ...

Houtsector nader bekeken

Op 3 en 4 december organiseert de presidentiële taskforce onder leiding van Pertap Bissumbhar een workshop ‘Ordening en transformatie houtsector’. Hiermee wordt het beleid van de houtsector nader beke...

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid heeft onlangs op een online persbriefing een zorgwekkend beeld geschetst van onze zorginstellingen. Algemeen directeur Dayasankar Mathoera zegt dat hij met heel veel zorgen uitkijkt naar de komende weken. “Ik juich het toe dat we twee weekends achter elkaar lockdowns hebben. Laten we onze attitude veranderen, dit is een kreet van het zorgveld. Het gaat om mensenlevens”, zegt hij. Verder benadrukt hij dat de cijfers naar een acceptabeler niveau moeten, zodat er zorg op maat aangeboden kan worden.

“De samenleving moet begrijpen dat een Covid-patiënt behoorlijk wat zorg nodig heeft. De behoefte naar medicatie is groot en ernstig zieke Covid-patiënten hebben veel zuurstof nodig. Nogmaals een beroep op iedereen om zich te houden aan de coronamaatregelen, geef ons dat respect uit ethische overwegingen. Wij kunnen het niet permitteren als samenleving dat ons zorgsysteem crasht”, zegt medisch directeur Sunita Nanan Panday.

De aangekondigde verscherpte maatregelen moeten bijdragen, dat de druk op de medische zorg afneemt. Naast de beschikbaarheid van bedden, maakt de bewindsman zich ook zorgen om het gedeelte van de Human Resources in de tweede lijn, die aan het uitvallen zijn. De situatie in ons land kan geplaatst worden in de categorie Code Rood, waarbij iedereen in de samenleving potentieel besmet kan zijn.

“Het is pijnlijk om te zien hoe mensen de coronamaatregelen vertrappen. Ik vraag mij af als mensen beseffen wat de begrenzingen zijn van de zorginstituten om eventuele besmetting in groten getale aan te kunnen. Ziekenhuizen kunnen ruimtelijke faciliteiten creëren, maar qua human resources schieten we ernstig tekort, ook wat betreft apparatuur en andere utiliteiten,” zegt Mathoera.

Medisch directeur Nanan Panday geeft aan dat het ‘s Lands Hospitaal ook bezig is met intensieve Covid-zorg. Het hospitaal heeft ook een dialyse faciliteit voor Covid-patiënten die gedialyseerd worden. “De samenleving moet beseffen dat we op onze tenen lopen, wij zijn moe en uitgeput. De golf is gekomen, wij hadden niet verwacht dat het zo snel zou gaan. Iedereen werkt heel hard, vanaf de organisatie tot de uitvoering”, aldus Nanan Panday.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDirecteur ‘s Lands Hospitaal: “Zorg ziekenhuis onder druk”