Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Directeur Kabinet van de President: “Omstandigheden rondom COVID gaan verkiezingen beïnvloeden”

Geplaatst

op

Eugene Van Der San. Foto Nii

Eugene van der San, directeur van het Kabinet van de President, zegt dat de omstandigheden die zich nu voordoen zeker de verkiezingen van 25 mei zullen beïnvloeden. Hij sprak gisteren in het actualiteitenprogramma ACTUA. De kabinetsdirecteur benadrukte dat het niet gaat om beïnvloeding van het technische of wettelijke geheel van de stembusgang, maar om de uitvoering.

Van der San verduidelijkt dat het stemgebeuren zeker zal worden beïnvloed. Er zal een andersoortige organisatie moeten zijn voor die dag, zegt de directeur die bij de organisatie van diverse verkiezingen betrokken is geweest. Verder merkt hij op dat er geen voorbereidingen zijn getroffen om de stembusgang niet te laten doorgaan.

“Maar als men nog van plan is om de verkiezingen op 25 mei te houden dan wordt het wel tijd om duidelijkheid daarin te geven en te gaan afstemmen met de actoren hoe men op die dag de verkiezingen zal laten plaatsvinden.” Directeur van der San voegt eraan toe, dat men namelijk niet aan het technische en wettelijk kader kan komen.  Wat betreft de organisatie zal men toch een aantal andere maatregelen moeten treffen, omdat de verkiezingen niet op de normale wijze kunnen worden gehouden vanwege de COVID-19-situatie.  

Processen

De administratieve processen naar de verkiezingen toe vinden normaal plaats. Onlangs hebben de terinzagelegging, het indienen van de kandidatenlijsten en de kandidaatstelling plaatsgevonden. Een belangrijk aspect is het drukken van de stembiljetten. Al deze zaken in acht nemend is het volgens Van der San kort dag als men nu moet gaan vaststellen hoe op die dag de verkiezing gaan plaatsvinden.

HIj kan zich tegelijkertijd ook voorstellen dat het te vroeg is, omdat de huidige omstandigheden kunnen maken dat zelfs twee dagen voor 25 mei de verkiezingen moeten worden afgeblazen “omdat we een zodanige situatie met die COVID-19 hebben in het land dat je op geen enkele wijze de mensen kunt laten gaan stemmen of in een rij kan laten gaan staan om te stemmen.”

Directeur Van der San: “Men moet gewoon constant rekening daarmee houden, omdat de omstandigheden gaan bepalen en die omstandigheden vinden plaats tot de dag van die verkiezingen.” De kabinetsdirecteur constateert op dit punt een dilemma, waardoor het bevoegde gezag niet direct zegt of de verkiezingen doorgaan op 25 mei. “Maar er worden momenteel geen maatregelen of voorbereidingen getroffen om het niet door te laten gaan,” voegt hij nadrukkelijk eraan toe.

Scenario

De functionaris meent dat met de deelnemende partijen alvast een scenario zou moeten worden besproken, waarbij wordt aangegeven hoe zaken zullen worden aangepakt en een eindbeslissing dat de stembusgang in het uiterste geval niet doorgaat. Hij wijst erop dat het om ruim 300.000 kiezers gaat, die in beweging moeten komen. “Dus je zou bij wijze van praten een paar modellen moeten uitwerken.”

Directeur Van der San noemt onder meer het langer laten duren van de uren van de verkiezing of deze uitgooien over twee dagen. Beslissingen zoals wijzingen van de tijd en datum van de verkiezingen moeten volgens hem bij Staatsbesluit gebeuren. “Dat is niet zo ingewikkeld, je hoeft niet perse naar de assemblee voor een wet, maar die dingen moeten bij Staatsbesluit gebeuren. Maar je moet bespreken en in kaart brengen wat je precies moet doen,” aldus directeur Van der San.

Culturu.com

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

Suriname noteert 12e COVID-19-geval

Geplaatst

op

Breaking News

In Suriname is de twaalfde positieve case van COVID-19 gemeld. Het zou gaan om een werker uit de Surinaamse goudvelden. Het nieuws is zojuist geplaatst op de COVID-19-website.

De man is op 25 mei in de avond vanuit Frans-Guyana per boot afgereisd naar Albina, deelt het ministerie van Volksgezondheid mee. 

Culturu.com

Lees verder

Suriname

Regering: Waarnemers OAS en Caricom blijven langer in Suriname

Geplaatst

op

Unnamed (2)

De regering van Suriname heeft laten weten dat de waarnemers van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) en de Caricom langer in Suriname zullen blijven. Het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) heeft vandaag de mededeling ontvangen.

Het langer blijven heeft temaken met het afhandelen van het verkiezingsproces. De processen- verbaal in Paramaribo zullen twee dagen in beslag nemen om afgerond te worden. Daarom is het volgens de regering belangrijk dat de internationale waarnemers het proces kunnen blijven volgen en zo een rapport kunnen uitbrengen.

De missie zou aanvankelijk vandaag uit Suriname vertrekken. – Culturu.com

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen