Cylene France, directeur van Bureau VIDS (Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname), heeft op uitnodiging van de Amerikaanse ambassade een toespraak gehouden ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Democratie en de Internationale Dag van de Vrede. In haar toespraak, getiteld: “De doorwerking van de collectieve rechten van Inheemse volken op vreedzaam samenleven en inclusie in beleid”, legde France de nadruk op de noodzaak van erkenning en integratie van de rechten van de Inheemse bevolking in het beleid van Suriname.
France onderstreepte dat hoewel democratie in Suriname “van het volk” zou moeten zijn, de rechten van Inheemse volken sinds de onafhankelijkheid van de Republiek Suriname in de grondwet zijn genegeerd. Deze fundamentele miskenning, zo betoogde ze, heeft verstrekkende gevolgen voor het functioneren van de democratie in het land.
Tijdens haar toespraak gebruikte France een beeldende metafoor om haar punt kracht bij te zetten: “Als je een drukpen hebt en de veer eruit haalt, werkt de pen dan nog? Nee. De veer, hoe klein ook, is essentieel voor het functioneren van de pen. Evenzo is de erkenning van de Inheemse volken essentieel voor het functioneren van onze democratie.” Hiermee illustreerde ze hoe onmisbaar de Inheemse gemeenschappen zijn voor een gezonde democratie.
France maakte duidelijk dat de erkenning van Inheemse rechten niet zomaar kan gebeuren zonder oog te hebben voor de unieke positie die deze gemeenschappen innemen. Ze benadrukte dat deze erkenning vreedzaam moet verlopen, zonder concurrentie of conflict met andere groepen in de samenleving. “De erkenning van de band die de Inheemse volken met het land en de natuur hebben, is cruciaal voor een vreedzaam en inclusief Suriname,” aldus France.
Ze riep de Surinaamse regering en samenleving op om de rechten van de Inheemse volken te integreren in het beleid en in het maatschappelijke debat. Alleen op deze manier kan de democratie in Suriname echt functioneren met respect voor alle bevolkingsgroepen.