woensdag 24 juli 2024
28 C
Paramaribo
19.5 C
Amsterdam
0
(0)

DIN bespreekt toekomstplannen tijdens samenwerkingsoverleg met Surinaamse overheid

lees ook ...

Herdenkingsceremonie voor gesneuvelde militairen van Binnenl...

Voor de achtste keer werd op zondag een herdenkingsceremonie gehouden ter nagedachtenis aan de 72 gesneuvelde militairen van het binnenlands conflict dat woedde van 1986 tot 1992. Tijdens de ceremonie...

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, Internationaal Ondernemen en Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft John Brewster, de nieuwe voorzitter van het Diaspora Instituut Nederland (DIN), voor een eerste werkbespreking op het ministerie. Ook aanwezig was Edgar Armaketo, de directeur van het Diaspora Instituut Suriname (DI).

Het nieuwe bestuur van het Diaspora Instituut Nederland, bestaande uit vier leden, werd op zaterdag 3 juni 2023 geïnstalleerd door president Chandrikapersad Santokhi tijdens een Zoom-vergadering. De overige leden zijn Prakaash Rostam (plaatsvervangend voorzitter, penningmeester), Peter Diekman (secretaris, Monetair Beleidsadviseur) en Usha Doekhie (plaatsvervangend secretaris).

De hoofdtaken van DIN zijn: het ondersteunen van het diaspora beleid en andere beleidsinzichten van de huidige regering naar relevante politieke, bestuurlijke en maatschappelijke organisaties, het beschikbaar stellen van expertise voor de ontwikkeling van Suriname; tewerkstelling van diaspora Surinamers in verschillende disciplines zowel voor korte als lange termijn; het mobiliseren, verzamelen en transporteren van goederen naar Suriname op eigen verzoek. DIN heeft aangegeven zich in eerste instantie te richten op onderwijs, industrialisering en capacity building.

Tijdens deze bijeenkomst is ook de voortgang van de projecten van DIN op het gebied van onderwijs besproken, die in samenwerking met het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) en met ondersteuning van het ministerie van BIBIS zullen worden uitgevoerd. Hierbij zal een werkvergadering worden georganiseerd met de betrokken ministers en belanghebbenden.

Minister Ramdin stelde voor om in reactie op de behoeften van de scholen prioriteit te geven aan renovatie van de gebouwen, het plaatsen van toiletblokken en het verbeteren van schoolterreinen (bijvoorbeeld bij wateroverlast). In een later stadium zullen andere materiële benodigdheden, zoals computers, praktijklokalen, mediatheken, meubilair, enzovoort, worden aangepakt.

Bovendien opperde de minister het idee dat scholen in Suriname kunnen worden ‘geadopteerd’ om duurzaam onderhoud en voorziening van behoeften te waarborgen. Daarnaast zou ook de betrokkenheid van de diaspora in andere sectoren, zoals volksgezondheid, kunnen worden onderzocht. Minister Ramdin heeft tevens zijn steun toegezegd voor de organisatie van het Intro Seminar van DIN op 21 augustus 2023.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDIN bespreekt toekomstplannen tijdens samenwerkingsoverleg met Surinaamse overheid