woensdag 31 mei 2023
24.4 C
Paramaribo
17.8 C
Amsterdam
5
(1)

Dignitarissen in 2020 benoemd door Graman Aboikonie zijn niet uitbetaald

lees ook ...

Suriname en Guyana slaan handen ineen voor verenigde duurzam...

President Chandrikapersad Santokhi heeft benadrukt dat alleen door verenigde inspanningen Suriname en Guyana duurzame ontwikkeling kunnen bereiken voor hun naties en welvaart kunnen bevorderen voor hu...

Op 12 april richtten de 12 Lo’s een schrijven aan president Chandrika Santoki, waarin geëist wordt, dat graman Albert Aboikoni zijn functie neerlegt, totdat een nieuwe graman wordt aangewezen. Meer dan vijftig dignitarissen, die benoemd zijn door Aboikonie zijn nooit uitbetaald door de vorige regering, noch door regering Santhoki-Brunswijk. De stam der Saramaccaners is nog steeds verdeeld over de benoeming van de graman.

De briefschrijvers benadrukken, dat zij Albert Aboikonie, die door de toenmalige president Bouterse  in Paramaribo is geïnstalleerd, nooit hebben erkend als graman der Saramaccaners. Zij eisen dat Aboikonie zijn functie neerlegt totdat er een nieuwe graman is gekozen.  Er is dus nooit berusting geweest in deze stamdispuut. “De kapiteins en basya’s ondersteunen Aboikoni niet,” zegt iemand die de mening van een deel van de stam der Saramaccaners vertolkt. Een ander deel heeft “hun” eigen graman volgens de juiste tradities ingezworen en ingewijd.

“Wij worden bestempeld als ‘NDP-dignitarissen” zegt  kapitein Zandveld van Abenaston.  Hij is verontwaardigd dat de dignitarissen niet zijn uitbetaald en dat er nog geen reactie is op een schrijven van graman Aboikonie. “Er is nog altijd verdeeldheid”, zegt districtscommissaris Frits Dinge van bestuur ressort Boven-Suriname.

“Als vader van de natie is de houding van de president er een van luisteren naar alle groepen”, zegt Alven Roosveld, woordvoerder van president Santokhi. De zaak is ‘nog in behandeling’.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameDignitarissen in 2020 benoemd door Graman Aboikonie zijn niet uitbetaald