Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Digitalisering archieven krijgt prioriteit

Geplaatst

op

door

Nu het Ministerie van Binnenlandse Zaken  naast  andere beleidsgebieden het NAS ook tot prioriteit heeft gemaakt kunnen we ervan uit gaan dat de digitalisering van archieven wordt opgevoerd.

De overheid maakt, verzamelt en ontvangt veel informatie. Denk dan aan brieven, rapporten, tekeningen en kaarten, foto’s, video’s en geluidsopnames. Het Surinaams Nationaal Archief NAS is de Nationale archiefbewaarplaats van deze archieven. Hier zou u terecht kunnen voor overheidspublicaties, krantencollecties en andere interessante historische documenten. Heel handig voor u en uw nageslacht.

Het archief is er speciaal voor het publiek om diverse onderzoeken te kunnen doen. Tanya Sitaram, hoofd van de afdeling Publieksdiensten, zegt in gesprek met het Nationaal Informatie Instituut, dat deze afdeling in de kinderschoenen staat voor wat betreft het digitaliseren van historische stukken. Desondanks is er enorm veel werk verzet, wat erin heeft geresulteerd dat de toegang tot onderzoek van archieven voor het publiek is vergroot.

“Dus wat doen we? We digitaliseren de stukken, we zetten het op microfilm en microfiche. We willen sowieso alles digitaliseren, maar je kunt niet steeds scannen. Je moet daarom een zoekprogramma hebben en daar zijn we al mee bezig”, geeft Sitaram de verrichtingen van het NAS weer.

Het archief beschikt inmiddels over een Nationaal Archief Informatie Systeem voor het plegen van onderzoekingen zoals  informatie over de geschiedenis van hun eigen familie, huis, straat, stad of streek. Ook schrijvers en wetenschappers gebruiken overheidsarchieven voor historisch onderzoek.

In samenwerking met andere archiefinstellingen, zusterinstellingen, de ADEK-bibliotheek, het IOL, het RK-Bisdom, het EBG-archief  en internationale archiefinstellingen dragen ze samen bij aan de opslag van broodnodige informatie.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

Man vernielt pinautomaat

Geplaatst

op

door

Er kunnen verschillende redenen zijn warom een pinpas bij het pinnen door de machine ingeslikt kan worden. Het beste wat men na zo een geval kan doen is zich wenden naar de aangesloten bankinstelling. Echter zijn er toch mensen die zich door emoties laten gaan.

De 59-jarige Aron, C. is door de politie van Nieuw-Nickerie op zaterdag 16 juni in verzekering gesteld voor vernieling.

Aron stopte zijn pinpas in een geldautomaat om een som geld te lichten. Bij die gelegenheid was hij lichtelijk aangeschoten en heeft hij zeer waarschijnlijk verkeerde pincodes ingetoetst met het gevolg dat uiteindelijk noch zijn pinpas noch geld uit de machine tevoorschijn kwamen.

Aron werd toen zo boos dat hij de machine begon te bewerken met een verstelbaar sleutel. Er is aangifte van vernieling tegen Aron gedaan en na afstemming met het Openbaar Ministerie is hij door de politie in verzekering gesteld.

Lees verder

Suriname

Kwestie kapotte Canawaima Ferry geniet aandacht OW&TC

Geplaatst

op

door

Het Ministerie van Openbare Werken Transport en Communicatie doet er alles aan om het schip dat voor de veerverbinding tussen Suriname en Guyana zorgt gauw te laten repareren. Uit technisch onderzoek is gebleken dat beide motoren van het schip defect zijn. Volgens de bewindsman Vijay Chotkan geniet het de volle aandacht van zijn department. Ook president Bouterse is hierover op de hoogte gesteld.

Er is in de laatste week van mei een melding gedaan dat het schip uit de operatie is gehaald. Als gevolgd daarvan heeft de minister gelijk gesprekken gevoerd met de Canawaima services en company om de ferry operationeel te houden.  “ We moeten snel in actie gaan omdat het de passagiers goed uitkomt en omdat beide landen aan verdienen. We moeten ook rekening houden met het verdrag waarbij beide landen in moeten komen(50% om 50%)  voor de onderhoud en reparatie van het schip.” Gelet op de ernst van de situatie is er een schrijven gestuurd naar de OW&TC minister zijn collega in Guyana. Hij is middels een schrijven in kennis gebracht en werd ook uitgenodigd voor een gesprek welke te Nickerie zou moeten plaats vinden. Echter heeft het gesprek als gevolgd  van miscommunicatie geen voortgang gehad.

Ondanks dit heeft de minister het niet bij de pakken laten liggen en werd er een openbare aanbesteding gehouden. Het bedirjf Migos heeft de laagste inschrijving gedaan en het ligt in de bedoeling dat het schip binnen twee weken weer ingezet kan worden voor het waterverkeeronderhoud Suriname en Guyana.

Lees verder

Meest gelezen

X