Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Digitalisering archieven krijgt prioriteit

Geplaatst

op

Nu het Ministerie van Binnenlandse Zaken  naast  andere beleidsgebieden het NAS ook tot prioriteit heeft gemaakt kunnen we ervan uit gaan dat de digitalisering van archieven wordt opgevoerd.

De overheid maakt, verzamelt en ontvangt veel informatie. Denk dan aan brieven, rapporten, tekeningen en kaarten, foto’s, video’s en geluidsopnames. Het Surinaams Nationaal Archief NAS is de Nationale archiefbewaarplaats van deze archieven. Hier zou u terecht kunnen voor overheidspublicaties, krantencollecties en andere interessante historische documenten. Heel handig voor u en uw nageslacht.

Het archief is er speciaal voor het publiek om diverse onderzoeken te kunnen doen. Tanya Sitaram, hoofd van de afdeling Publieksdiensten, zegt in gesprek met het Nationaal Informatie Instituut, dat deze afdeling in de kinderschoenen staat voor wat betreft het digitaliseren van historische stukken. Desondanks is er enorm veel werk verzet, wat erin heeft geresulteerd dat de toegang tot onderzoek van archieven voor het publiek is vergroot.

“Dus wat doen we? We digitaliseren de stukken, we zetten het op microfilm en microfiche. We willen sowieso alles digitaliseren, maar je kunt niet steeds scannen. Je moet daarom een zoekprogramma hebben en daar zijn we al mee bezig”, geeft Sitaram de verrichtingen van het NAS weer.

Het archief beschikt inmiddels over een Nationaal Archief Informatie Systeem voor het plegen van onderzoekingen zoals  informatie over de geschiedenis van hun eigen familie, huis, straat, stad of streek. Ook schrijvers en wetenschappers gebruiken overheidsarchieven voor historisch onderzoek.

In samenwerking met andere archiefinstellingen, zusterinstellingen, de ADEK-bibliotheek, het IOL, het RK-Bisdom, het EBG-archief  en internationale archiefinstellingen dragen ze samen bij aan de opslag van broodnodige informatie.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Rechter Suriname hervat zaak terreurverdachten

Geplaatst

op

By

De Surinaamse rechter gaat woensdag verder met de zaak van de broers Raoul A. en Nasr I. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij terroristische activiteiten in Suriname. De advocaten van de broers krijgen de gelegenheid om de agent die het politioneel onderzoek heeft geleid te ondervragen.

De broers, die in Paramaribo een Islamitische slagerij runden, hebben de Nederlandse nationaliteit. Ze zitten inmiddels al een jaar en drie maanden in de gevangenis. Verzoeken om hen voorlopig in vrijheid te stellen zijn tot nu toe afgewezen.

Uit het politiedossier is tijdens de afgelopen zittingen naar voren gekomen dat de broers zeker twee mensen hebben geholpen naar Syrië af te reizen om zich daar bij terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) aan te sluiten. Uit diverse chats is gebleken dat de broers duidelijke sympathie hebben voor deze organisatie. De twee worden ook beschuldigd van het voorbereiden van een aanslag op de Amerikaanse ambassade in Paramaribo.

Lees verder

Suriname

Door Suriname gezochte verdachte opgepakt

Geplaatst

op

By

De Nederlandse politie heeft de Surinaams-Nederlandse ondernemer Radj O. opgepakt. Dit gebeurde op verzoek van Suriname, dat hem zoekt in verband met de vondst van een vliegtuigje met 488 kilo drugs op zijn terrein afgelopen maart. O.’s advocaat Irvin Kanhai heeft de aanhouding, die vrijdag plaatshad, bevestigd.

Enkele dagen na de ontdekking van de drugs was O. om medische redenen naar Nederland vertrokken, zei hij destijds tegen Surinaamse media. Er was dus volgens hem geen sprake van een vlucht. In juni diende Suriname een officieel rechtshulpverzoek in bij Nederland.

O. verzet zich tegen zijn uitlevering aan Suriname. Kanhai en O.’s Nederlandse advocaat Guy Weski hebben de rechter gevraagd om een uitspraak te doen over het verzoek van Suriname.

In september klaagde de Surinaamse politie nog over de trage aanpak van Nederland van de rechtshulpverzoeken. De waarnemend korpschef van de Surinaamse politie zei toen dat het onderzoek naar de drugsvangst hierdoor vertraagd werd.

Lees verder

Meest gelezen

© 2018 - Culturu.com | Design by @workdesign |