Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Digitalisering archieven krijgt prioriteit

Geplaatst

op

Nu het Ministerie van Binnenlandse Zaken  naast  andere beleidsgebieden het NAS ook tot prioriteit heeft gemaakt kunnen we ervan uit gaan dat de digitalisering van archieven wordt opgevoerd.

De overheid maakt, verzamelt en ontvangt veel informatie. Denk dan aan brieven, rapporten, tekeningen en kaarten, foto’s, video’s en geluidsopnames. Het Surinaams Nationaal Archief NAS is de Nationale archiefbewaarplaats van deze archieven. Hier zou u terecht kunnen voor overheidspublicaties, krantencollecties en andere interessante historische documenten. Heel handig voor u en uw nageslacht.

Het archief is er speciaal voor het publiek om diverse onderzoeken te kunnen doen. Tanya Sitaram, hoofd van de afdeling Publieksdiensten, zegt in gesprek met het Nationaal Informatie Instituut, dat deze afdeling in de kinderschoenen staat voor wat betreft het digitaliseren van historische stukken. Desondanks is er enorm veel werk verzet, wat erin heeft geresulteerd dat de toegang tot onderzoek van archieven voor het publiek is vergroot.

“Dus wat doen we? We digitaliseren de stukken, we zetten het op microfilm en microfiche. We willen sowieso alles digitaliseren, maar je kunt niet steeds scannen. Je moet daarom een zoekprogramma hebben en daar zijn we al mee bezig”, geeft Sitaram de verrichtingen van het NAS weer.

Het archief beschikt inmiddels over een Nationaal Archief Informatie Systeem voor het plegen van onderzoekingen zoals  informatie over de geschiedenis van hun eigen familie, huis, straat, stad of streek. Ook schrijvers en wetenschappers gebruiken overheidsarchieven voor historisch onderzoek.

In samenwerking met andere archiefinstellingen, zusterinstellingen, de ADEK-bibliotheek, het IOL, het RK-Bisdom, het EBG-archief  en internationale archiefinstellingen dragen ze samen bij aan de opslag van broodnodige informatie.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Drinkwater, de primaire levensbehoefte wordt duurder in Suriname

Geplaatst

op

By

Surinamers gaan dit jaar meer betalen voor water. Volgens minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen gaat het om een “minimale verhoging van een paar centjes”.

“We denken dat we tegen eind september zover zijn om die te brengen naar de Raad van Ministers om te bediscussiëren”, zei de bewindsman  van de Surinaamsche Waterleidingmaatschappij woensdag op vragen van journalisten.

Hij kondigde de aanpassing van het watertarief aan tijdens de opening van het nieuwe dienstencentrum van de SWM,  te Poelepantje.  Volgens Dodson gaat de dienstverlening vooruitgaat: de gemeenschap krijgt meer water, kan erop rekenen en de kwaliteit is beter. Het ministerie vindt de aanpassing van de tarieven daarom gepast. De laatste heffing vond daarnaast ook al twee jaar geleden plaats.

Dodson zei dat de investeringen, die door de maatschappij worden gepleegd, uit de penningen worden betaald. Zo ook, de investering in het nieuwe dienstencentrum. De maatschappij wil de dienstverlening in het achterland intensiveren. “We maken de dienst beschikbaar voor een ieder en de gemeenschap moet ervoor betalen”, stelde Dodson. Klanten en vooral ondernemers zullen voortijdig op de hoogte worden gebracht van de prijsstijgingen.

 

Lees verder

Suriname

Suriname doet mee aan grote opruimactie

Geplaatst

op

By

Op 15 september is het World clean-up day! Miljoenen mensen in 150 landen verenigen zich om onze wereld schoon te maken, in de grootste burgeractie in de menselijke geschiedenis. Ook in Suriname werk iedereen samen met partners en vrijwilligers om onze stranden, rivieren bossen en straten te ontdoen van afval.

Green Heritage Fund Suriname (GHFS). De milieuorganisatie, tezamen met Stichting Support Recycling Suriname, en JCI Urban, een afdeling van de Junior Chamber International Suriname, en een aantal vrijwilligers, doet het komend weekeinde weer mee aan de mondiale schoonmaakactiviteit.

Het doel daarbij is vooral plastic afval te verwijderen van oevers en stranden. Steeds meer Surinamers zijn zich er bewust van geworden wat voor schade plastic aanricht.

Glenn Ramdjan van Stichting Support Recycling Suriname is dezelfde mening toegedaan. De idealen van de stichting sluiten aan bij de internationale milieudoelen en de schoonmaakactie is een uitgelezen kans om ze te benadrukken.

GHFS hoopt dat burgers gaan beseffen hoeveel afval terechtkomt in woonwijken en –gebieden. Bij de vorige Clean-up actie in Leonsberg zijn meer dan 260 vuilniszakken gevuld met voornamelijk plastic afval.

Lees verder

Meest gelezen

© 2018 - Culturu.com | Design by @workdesign |